Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Dags att Moderaterna bekänner färg om vindkraften

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Moderaterna har länge fört en hård linje mot utbyggnaden av vindkraft i Sverige och har hittills kunnat luta sig mot argumentet att vindkraftverken har en för stor negativ påverkan på landskapet och på intillboende. Men det argumentet håller helt enkelt inte när det handlar om havsbaserad vindkraft som planeras flera mil ut till havs. Ändå är det med det argumentet som Moderaterna i Stockholms län, med förbundsordförande Kjell Jansson i spetsen, säger nej till all havsbaserad vindkraft.

Vi är övertygade om att den havsbaserade vindkraften har en avgörande roll. Många EU-länder ligger redan långt före Sverige och satsar alltmer på utbyggnaden av vindkraft till havs, skriver Gustav Hemming, Michaela Haga och Per Lodenius. Foto: Heribert Proepper, TT.

Annons

Den här vinterns skenande elpriser har med all tydlighet visat att vi i Stockholmsregionen behöver bli betydligt mycket mer självförsörjande på el. Vi i Centerpartiet anser att vi för att klara elförsörjningen och klimatmålen kommer att behöva alla fossilfria energislag. Men vi är övertygade om att den havsbaserade vindkraften har en avgörande roll. Och vi är inte ensamma. Det Internationella energirådet IEA uppskattar att eleffekten från den havsbaserad vindkraften kommer att femtonfaldigas i världen till 2040 och då vara den enskilt största elkällan i EU. Många EU-länder ligger redan långt före Sverige och satsar alltmer på utbyggnaden av vindkraft till havs.

Annons

Samtidigt motarbetar Moderaterna kategoriskt planer på en utbyggnad av vindkraften runtom i landet. Och Moderaterna i Stockholms län tog på sin stämma i höstas ett formellt beslut mot havsbaserad vindkraft.

Särskilt problematiskt blir det när Moderaterna i sina anti-vindkraftskampanjer sprider manipulerade bilder med vindkraftverk placerade mitt på den lokala badstranden, som Moderaterna i Kävlinge, eller direkt felaktiga påståenden, som när Kjell Jansson hävdade att den planerade havsbaserade vindkraftsparken utanför Sandhamn skulle ”plundra skärgården” och förstöra viktiga miljö- och kulturvärden. Av Sveriges näst största parti borde man kunna begära att argument förs fram sakligt och att de baseras på fakta.

För fakta är att vindkraftsparken som Kjell Jansson pratar om är planerad 5,5 mil rakt ut till havs från Sandhamn, och även om det finns öar med bebyggelse som ligger något närmre vindkraftsparken så handlar det fortfarande om flera mil utanför skärgården. Avståndet mellan Sandhamn och den planerade vindkraftsparken är lika långt som avståndet mellan Sandhamn och Nackamasten. Man måste vara mycket arg och försedd med en bra kikare om man ska se vindkraftverken oavsett om man står på Dansberget i Sandhamn eller på en veranda på Svartlöga.

Annons

En havsbaserad vindkraftspark i Stockholmsregionen skulle vara en fantastisk möjlighet att kraftigt öka vår lokala elproduktion och stabilisera effekttillgången. Vindkraftsparken beräknas kunna generera 20 TWh om året, vilket motsvarar hela regionens nuvarande elbehov.

Annons

Självklart måste havsbaserad vindkraft prövas mot miljö- och försvarsintressen, men att säga nej baserat på den visuella påverkan på flera mils avstånd, är en not-in-my-backyard-mentalitet som sätter ett mycket oroande prejudikat i en tätbebyggd storstadsregion där alla nybyggnationer innebär påverkan på grannskap och landskap. Ska Moderaterna ta med sig Kjell Jansson-linjen in i frågor som rör högre bebyggelse eller nya spår och vägar riskerar partiet att tvärbromsa utvecklingen i hela vårt län – och kanske hela vårt land.

Det finns dock moderater som har förstått behovet av den havsbaserade vindkraften. Anna König Järlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad är en uttalat stark förespråkare av havsbaserad vindkraft. Och i Aktuellt 2 februari uttryckte sig Ulf Kristersson mer nyanserat om havsbaserad vindkraft och hävdade att han inte är kategoriskt emot en utbyggnad.

Det är därför dags att Moderaterna redovisar vilken linje som gäller i vindkraftsfrågan i Stockholmsområdet: är det Ulf Kristerssons, Anna König Järlmyrs eller Kjell Janssons? Om det fortfarande är den senare som gäller är det också dags att uppdatera linjen med argument som håller.

Gustav Hemming (C), gruppledare i Region Stockholm

Michaela Haga (C), distriktsordförande i Stockholms län

Per Lodenius (C), kommunalråd Norrtälje

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan