Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Nödmiljarden bra – men lantbruken måste få bättre långsiktiga förutsättningar

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

De dramatiskt stigande priserna på el, bränsle, konstgödsel och soja har lett till en ekonomisk kris för många jordbrukare runtom i landet. I Norrtälje kommun finns det över 800 lantbruksföretagare, en del större och en del mindre. Alla har de gemensamt att de drabbats hårt av skenande kostnader.

Nödmiljarden kommer att göra stor skillnad för kommunens lantbruksföretagare och på kort sikt är det helt avgörande för jordbruket, skriver Per Lodenius.

Bild: Måna Jonsson Roos

Annons

Annons

Sedan i höstas har Centerpartiet pressat på för att få till en nödmiljard till jordbruket, likt de insatser som sattes in under torkan 2018. Nu blir det verklighet tack vare Centerpartiets idoga arbete. I vårändringsbudgeten avsätts en miljard extra för att stötta landets bönder, efter att en majoritet i riksdagen gett sitt stöd till Centerpartiets förslag.

Det är ett glädjande besked att Centerpartiets förslag togs på allvar och svenska bönder nu får det ekonomiska stöd de behöver. Nödmiljarden kommer att göra stor skillnad för kommunens lantbruksföretagare och på kort sikt är det helt avgörande för jordbruket. Det handlar i grund och botten om att Sverige fortsatt ska kunna ha ett hållbart jordbruk under kommande år och en fortsatt inhemsk matproduktion.

Vi är glada för det breda stöd Centerpartiets förslag om en nödmiljard fått. Men nu behövs också ytterligare satsningar på landsbygdsprogrammet framöver, för att stärka jordbrukets konkurrenskraft på lång sikt. Vi är inte nöjda än. Mer finns kvar att göra.

Våra bönder i Norrtälje kommun liksom i hela landet behöver bättre långsiktiga förutsättningar. Det kommer vi i Centerpartiet kraftfullt fortsätta att jobba för.

Per Lodenius (C), kommunalråd

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan