Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Bra hemtjänst kan bli mycket bättre

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Reidar Carlsson riktade för en tid sedan kritik mot Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje, KSON, för att de som behöver hemtjänst får träffa alldeles för många olika personer. Under två veckor får de i genomsnitt träffa 14 personer. Avdelningschefen i KSON, Camilla Gustavsson, har bemött kritiken i en replik.

Vi skulle önska att KSON på allvar kunde förbättra kontinuiteten i relationerna mellan personal och omsorgstagare, minska stressen, lyssna på anhöriga och ta reda på de äldres behov och önskemål, skriver Bengt Annebäck, Camilla Rydstrand och Mats Wedberg. Foto: Henrik Montgomery, TT.

Det är mycket förvånande att hon går i försvar istället för att beskriva hur KSON ska förbättra kontinuiteten i relationen mellan personal och vårdtagare. Det här är ju inget nytt problem. En effektiv hemtjänst är helt beroende av en trygg relation och kunskap om vårdtagare och en god arbetsmiljö.

Annons

Annons

Hon hänvisar till de goda omdömen KSON har fått vid Socialstyrelsens enkätundersökningar. Nio av tio vårdtagare är nöjda med hemtjänsten. Vi har en bra hemtjänst, men har man öronen öppna vet man att vissa enheter har mycket att förbättra. Enkäter i all ära, men de har sina begränsningar.

Vi Gröna seniorer har anordnat flera medborgardialoger om äldreomsorgen, som varit mycket givande. En del anhöriga hade utmärkta erfarenheter. Andra var frustrerade och uppgivna. De kunde beskriva stressad hemtjänstpersonal och ständigt ny personal. En del omsorgstagare har haft 25 olika personer under en tvåveckorsperiod.

Till en medborgardialog hade vi bjudit in personal från Vännäs kommun, som berättade om det som skildrades i tv-programmet Sveriges bästa hemtjänst. Där hade anställda i hemtjänsten intervjuat de äldre som de hjälpte och kartlagt vad som behövde förändras för att uppnå förbättringar. Det viktigaste var att minska antalet personer som hjälpte, vara mer lyhörd för vad den enskilde behövde och ville ha.

Samtidigt genomfördes en geriatrisk utbildning av all personal. Man såg till att göra mindre team med mindre ansvarsområden. Resultatet blev mycket positivt. Till en lägre kostnad fick man nöjdare och gladare omsorgstagare som ofta halverade behovet av medicin och mådde bättre.

Annons

Vi skulle önska att KSON på allvar kunde förbättra kontinuiteten i relationerna mellan personal och omsorgstagare, minska stressen, lyssna på anhöriga, ta reda på de äldres behov och önskemål. Ett sätt kan vara att även KSON anordnar medborgardialoger. Ett annat sätt kan vara på bred front göra det Vännäsgänget gjorde, att intervjua de äldre och deras anhöriga om vad de har för önskemål och ge vidareutbildning till alla.

Bengt Annebäck (MP), Grön senior, legitimerad läkare

Camilla Rydstrand (MP), gruppledare

Mats Wedberg (MP), ordförande i Miljöpartiet Norrtälje

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan