Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Remisskrav innebär kortare köer till BUP

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Den 9 februari beslutade Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON) att inför ett remisskrav inom barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Norrtälje avseende neuropsykiatriska utredningar för åldersgruppen barn och unga 6-17 år.

Syftet med remisskravet inom barn- och ungdomspsykiatrin är att göra det lättare att få vård, särskilt för de som är i störst behov av vård, skriver Robert Beronius. Foto: Isabell Höjman, TT.

Annons

Annons

I en debattartikel menar Vänsterpartiet att detta kommer att göra det svårare för barn att få vård för psykisk ohälsa. Syftet är dock raka motsatsen. Syftet är att göra det lättare att få vård, särskilt för de som är i störst behov av vård.

En majoritet av landets regioner har infört remiss- och bedömningskrav avseende neuropsykiatriska utredningar, även Region Stockholm. Det har man gjort för att säkerställa att resurserna används till de som är i störst behov av vård.

Hade vänsterpartisterna bemödat sig med att läsa tjänsteutlåtandet hade de bland annat kunna läsa att ”Vidare har faktorer som att BUP sedan oktober 2020 inte har kötider till nybesök samt start av behandling reducerats till nära noll sedan hösten 2021, till följd av dedikerat arbeta av verksamheten, föranlett en utträngningseffekt av kommunens invånare”.

Med andra ord har relativt korta köer kombinerat med remissfrihet, samtidigt som bland annat Region Stockholm har remisskrav, lett till att många utanför vår kommun sökt sig hit. En konsekvens av detta har blivit att våra egna medborgare har trängts undan.

Annons

Jag delar Vänsterpartiets farhåga att BUP kan komma att upplevas som mindre tillgänglig, men tillgängligheten blir i praktiken bättre för barn och unga i vår kommun eftersom köerna blir kortare om de inte trängs undan av medborgare i andra kommuner.

Robert Beronius (L), kommunalråd

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan