Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Låt Ryssland få köpa östra Ukraina

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Konflikten om inflytande över Ukraina mellan å ena sidan Ryssland och andra sidan USA, Nato, EU med flera ökar. Ryssland har enligt nyhetsmedia skickat brev till OSSE:s västliga medlemmar, däribland Finland och Sverige, för att få en tolkning av ländernas syn på att inte förvärra konflikten i östra Europa.

I de östra delarna av Ukraina ledsnade där boende ryssar på att bli betraktade som andra klassens medborgare och startade ett uppror mot statsledningen i Kiev, skriver Ove Pettersson. Foto: Igor Golovniov, TT.

Sveriges och Finlands utrikesministrar uttalade sig i en intervju i Dagens Eko den 2 februari angående Rysslands brev. Sveriges utrikesminister Ann Linde höjde tonen och anslöt sig till Natos doktrin om självbestämmande för alla stater och tycktes helt ha glömt bort att Sveriges neutralitet och alliansfrihet har gynnat Sverige under mycket lång tid och också skapat avspänning i Östersjöregionen. Finlands utrikesminister var naturligtvis mer återhållsam i sina uttalanden.

Annons

Annons

Ann Linde stödde sitt uttalande på Rysslands aggressivitet från 2014 beträffande Krim och Luhansk, men backade naturligtvis inte till 1954 när Nikita Chrustjov, som var ukrainare införlivade Krim-halvön med dåvarande sovjetrepubliken Ukraina från Ryssland (som Börje Nordström har redogjort för i ett debattinlägg i Norrtelje Tidning). Vid Sovjetunionens upplösning skedde inga gränsförhandlingar utan republikerna antog rådande gränser.

Befolkningen på Krim har utgjorts av övervägande ryssar och vid folkomröstningen 2014 var en övervägande majoritet för att tillhöra Ryssland. I de östra delarna av Ukraina ledsnade där boende ryssar på att bli betraktade som andra klassens medborgare och startade ett uppror mot statsledningen i Kiev.

I sitt debattinlägg tog Börje Nordström upp en jämförelse av den nuvarande konflikten mellan Ryssland och USA och Kuba-krisen 1962 mellan Sovjetunionen, Kuba och USA. I våra nyhetsmedier har detta beskrivits som att Sovjetunionen hotade USA genom robotramperna på Kuba. I själva verket var robotarna ett skydd för Kuba mot de återkommande CIA-stödda invasionsförsöken från USA, varav invasionsförsöket i Grisbukten, 1960 är det mest kända, men det förekom flera taffliga invasionsförsök i början av 1960-talet. Invasionsförsöken begränsades till exilkubaner eftersom president Kennedy inte gav hökarna i Pentagon fritt spelrum.

Annons

Annons

Hotet från robotarna på Kuba var tillräckligt avskräckande för att Sovjetunionen och USA skulle komma överens om ömsesidigt tillbakadragande. Sovjetunionen drog tillbaka robotarna från Kuba och USA drog tillbaka robotramper från Turkiet och Italien. Invasionsförsöken mot Kuba upphörde därmed också.

Efter Sovjetunionens upplösning har Nato flyttat fram sina positioner i hela Östeuropa. Man måste vara lika tom i huvudet som Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg för att inte inse att detta är en expansion av Nato. Jens Stoltenberg begriper inte att han blir en megafon för makthungern inom CIA, Pentagon och Natos generaler.

USA har 2 februari meddelat att man ska skicka trupper till östra Europa för att stärka Ukrainas försvar. Detta trots att Ukrainas president har uppmanat USA och Nato att inte förvärra konflikten.

Om Ann Linde i stället för att återupprepa Natos krav på Ryssland skulle vara lite konstruktivt diplomatisk, som hon försöker ge sken av att hon är duktig på, skulle be Jens Stoltenberg och USA att hejda sig lite och rekommendera Ukraina, Georgien med flera att inta en alliansfri hållning som Finland och Sverige så skulle detta bidraga till en reducerad spänning i Östeuropa.

Ytterligare praktisk diplomati vore att landgränser är ju inte huggna i sten för evinnerlig framtid. Om nu befolkningen i östra Ukraina är missnöjd med Kiev och hellre vill tillhöra Ryssland, så lägg ett förslag att Ryssland får köpa konfliktområdena med en avbetalning på 20-30 år. Det måste vara bättre för alla i området än att det pågår krig år ut och år in.

Ove Pettersson, Färsna

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan