Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Vi vill återskapa ett modernt U-hus

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I det rivna U-huset fanns plats för mycket. Sång, musik, konst, akrobatik, cirkus och en hall för skateboard. Vi ser ett behov av att återetablera ett modernt U-hus där allt finns samlat på en plats, skriver företrädare för CUF och Centerpartiet. Foto: Anders Sjöberg.

Annons

Ungdomar behöver en plats att samlas på under fritiden. Kvällar och helger. Året om. En plats för kompisar och häng. Vi är många i Centerpartiet som vill fixa till ett U-hus för alla ungdomar.

Många av oss minns U-huset i Norrtälje hamn - ungdomarnas medelpunkt. Då. Sedan blev de utan. U-huset revs 2014. Marken behövdes för bostäder.

Annons

Fortsättningen blev att ungdomsverksamheten skulle inrymmas i Rodengymnasiet. Där fungerar det bra – men inte för alla.

Annons

När U-huset stängdes fanns löften att bygga nytt. Nu, åtta år senare, finns fortfarande ingen inomhushall med omväxlande verksamhet för denna stora målgrupp. Vi vill ha en hall med värme. Under tak på vintern.

I det rivna U-huset fanns plats för mycket. Sång, musik, konst, akrobatik, cirkus och en hall för skateboard. Vi ser ett behov av att återetablera ett modernt U-hus där allt finns samlat på en plats. Lokaler som piggar upp unga och kreativa. En plats för integration mellan människor, där kreativitet och fysisk aktivitet bryggar över. Där det är roligt och inspirerande att hänga tillsammans med både trygga vuxna och föreningslivet.

Det finns moderna förebilder i andra kommun. Ett exempel är Allis-huset i Uppsala. Googla på det!

Det behövs ett U-hus fullt av aktiviteter som ger utrymme för det spontana utövandet av rörelse och fysisk aktivitet, vilket i sin tur bidrar till bättre psykisk hälsa och ökat välmående. Ett U-hus där barn- och unga ges möjlighet till fysisk kreativ frihet, obunden till träningspass och regelböcker. Här finns dans, parkour, klätterväggar, inomhushall för skateboard och kickbike, gaming och replokaler för sång och musik.

Vi ser att ett U- hus bidrar till att främja hälsa för Norrtälje kommuns invånare oavsett bakgrund, kön, etnicitet, sexuell läggning eller socioekonomiska förhållanden.

Annons

Annons

Nu vill vi skapa ett U-hus värt namnet – en plats där det ges möjligheter och skapas nya vägar till kreativitet, kultur och rörelseglädje hos våra barn och unga.

David Säll, CUF

Sofia Händel (C)

Jacob Christman (C)

Alexander Bejermyr (C)

Ronny Jansson (C)

Karina Åberg (C)

Annons

Annons

Till toppen av sidan