Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje stadskärnan

Insändare
Låt Malin Basil ta hand om muralväggen!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Malin Basils målning. Foto: Privat

Annons

I Norrtäljes utomhusmiljö ska folket i vår få större inflytande när det gäller konstutsmyckning.

Malin Basil vann Konsthallens julutställning. Hennes stora tavla med gula huskroppar fulla av fönster och balkonger, där betraktaren fick insyn i varje bostad, fick flest röster. Så roligt att titta på. På muralväggen kan man väl inte tänka sig något bättre, roligare, mer diskret med tanke på de omkringliggande huskropparnas arkitektoniska skönhet, än att spinna vidare på Malins tankar.

Annons

Annons

Låt henne måla en massa fönster, exakt likadana som byggnadens egna fönster och i samma färger så att man knappt märker skillnaden mellan konstverket och husväggen. Sen ska hon dock förse varje fönster med mänskliga figurer, liknande dem på hennes gula tavla. Livfullhet i olika rum. Vad diskret och roligt det skulle vara med en sådan målning på Norrtäljes vackraste plats. Så finurligt det kommer att kännas för bofasta, turister, barn, pensionärer och övriga. En glädjeväckare, helt enkelt!

Det är viktigt att denna muralvägg inte täcks av en skrällig, modern, nonfigurativ konst i skrikiga, grälla färger, som helt försätter husets design i skymundan. I stället ett konstverk som inte konkurrerar med huset, utan smälter in i harmoni och framhäver det i stället som en enhet och väcker glädje, humor och förståelse. Som skapar intresse för att betrakta. En elegant lösning.

Eva Kroon-Bisenius

Annons

Annons

Till toppen av sidan