Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Låt kommuninvånarna få större inflytande på arkitekturen

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det är ingen hemlighet att dagens arkitekturpolitik, präglad av arkitektkårens modernistiska smaknorm, ofta rimmar illa med vad människor i allmänhet föredrar. Skillnaden mellan vad människor föredrar och vad som faktiskt byggs är ett demokratiskt problem – folkviljan måste få större tyngd.

I Stockholm har tillbyggnaden till Liljevalchs konsthall vållat stor debatt, en byggnad som påminner om en betongbunker och som uppförs mitt i den känsliga och skyddade kulturmiljön på Djurgården. Motsvarande problematik finns överallt i Sverige, skriver företrädare för Sverigedemokraterna. Foto: Stefan Jerrevång, TT.

Annons

Att det många gånger finns ett stort folkligt missnöje kring betydelsefulla byggnader som uppförs runt om i Sverige visar sig inte minst genom sammanslutningar som Arkitekturupproret, men även rörelser och protester kopplat till enskilda byggnationer har fått stort genomslag i samhällsdebatten. I Stockholm har tillbyggnaden till Liljevalchs konsthall vållat stor debatt, en byggnad som påminner om en betongbunker och som uppförs mitt i den känsliga och skyddade kulturmiljön på folkkära Djurgården. Men motsvarande problematik finns överallt i Sverige.

Annons

Undersökningar ger stöd för att allmänheten föredrar en mer klassisk arkitektur över en mer modernistisk. I november publicerade tankesmedjan Oikos resultatet från en Sifo-mätning gällande allmänhetens syn på stadsmiljö och arkitektur. 70 procent föredrog hus från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, medan bara 30 procent föredrog modernistiska hus av dagens snitt.

Sverigedemokraterna vill att medborgarna ska få mer att säga till om sett till vad vi bygger. Därför har vi föreslagit i riksdagen att införa nya nationella mål för arkitekturpolitiken, med fokus på estetisk hållbarhet och tidlöshet när det byggs samt med mål för ökad folklig förankring. Vi ser detta som ett steg i att förbättra den folkliga förankringen på området.

När Sverige växer fort och det byggs på många håll och kanter så är det viktigt att se till att vi också bygger det som folk faktiskt vill ha och tycker är vackert. Det är tid att göra upp med det modernistiska smakmonopolet och se till att kommunernas invånare själva får mer att säga till om i frågan om utformningen av det offentliga rummet.

Annons

Bo Broman (SD), kulturpolitisk talesperson

Jonas Andersson (SD), riksdagsledamot i kulturutskottet

Fredrik Lindahl (SD), riksdagsledamot och ordförande Sverigedemokraterna Stockholms län

Andrea Kronvall (SD), oppositionsråd Norrtälje kommun

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan