Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Natos princip för Ukraina gällde inte för Kuba

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Den 18 januari visade SVT2 en dokumentär om den ryske spionen Oleg Penkovskij (Agent Hero). Han skulle enligt filmen ha varit avgörande för utgången av den så kallade Kubakrisen år 1962. Detta genom att ha avslöjat Sovjets verkliga, och låga, kärnvapenkapacitet för amerikanerna.

Filmen visade även att Kubas ledare då, Fidel Castro, Kubas rätt att själv välja vilka landet samarbetade militärt med. Denna princip är just den som Nato och EU-länderna hävdar i dag under Ukrainakrisen. Detta till skillnad från 1962 då de menade att Kubas försvarspolitik skulle bestämmas av stormakterna.

Numera finns åter svensk militär på Gotland, vilket är bra, ön ligger ju där den ligger och det krigiska Nato behärskar hela kuststräckan mellan Narva och Öresund sånär som på några mil rysk enklav (Kaliningrad), skriver Börje Nordström. Foto: Karl Melander, TT.

Annons

Annons

Det är inte känt vilket år Västeuropa och Nato övertog denna princip och om de numera erkänner att även länder i exempelvis Latinamerika har full rätt att samarbeta militärt med vilka de vill.

Under Kubakrisen var ukrainaren Nikita Chrusjtjov Sovjetunionens ledare. Han var en lite speciell politiker som bland annat kunde ta av sig en sko och använda den för att dunka i bordet med under debatter i FN. Och tidigare, efter att Josef Stalin dött, annekterade han Krim för Ukrainas räkning (1954) för att få sina landsmän att stödja honom i maktkampen mot Georgij Malenkov. Annekteringen stred mot grundlagarna både i Ryssland och Sovjetunionen. Krim hade tidigare aldrig varit en del av Ukraina utan blivit ryskt efter kriget mot det Ottomanska riket (1792).

Krims befolkning har aldrig accepterat denna annektering, som märkligt nog aldrig kallas annektering i de vanligaste uppslagsverken. I Nationalencyklopedin (1993) står till exempel bara: ”Från 1954 var (Krim) en del av den ukrainska sovjetrepubliken”. Och i Wikipedia står: ”Den 19 feb 1954 överfördes Krims oblast från Ryska SFSR till ukrainska SSR”.

I Sverige blev Nikita Chrusjtjov närmast betraktad som en fryntlig gammal farbror när han rodde omkring med statsminister Tage Erlander i Harpsundssjön. Roddturen skedde vid hans besök i Sverige 1964 bara någon vecka efter att spionen Stig Wennerström dömts till fängelse för spioneri för Sovjets räkning. Den typen av statsbesök från Ryssland har knappast förekommit sedan Sovjetunionen upplösts trots att det finns många frågor för oss att dryfta med denna mäktiga granne.

Annons

Annons

Förra gången det var krig i Sveriges närhet (1999) tog vi det med en klackspark i vårt land. Medan Nato terrorbombade Belgrad med hundratals dödsoffer som följd, var vi i Sverige fullt upptagna med att slopa värnplikten och nedrusta. Då skrämde vi inte upp barnen med att det kunde bli krig även här.

Numera finns åter svensk militär på Gotland, vilket är bra, ön ligger ju där den ligger och det krigiska Nato behärskar hela kuststräckan mellan Narva (i Estland) och Öresund sånär som på några mil rysk enklav (Kaliningrad).

Alla länder har rätt till ett försvar och att till exempel placera ut 100 000 man vid en 1 250 kilometer lång landgräns i orostider är knappast extremt.

Nu är det bara att hoppas att det kommer till en förnuftig förhandlingslösning mellan Ryssland och Ukraina och att den fästs på papper. Diplomater är oftast pålitligare och förnuftigare än snacksaliga politiker. Det påstådda löftet vid Warszawapaktens upplösning, om att Nato inte skulle utvidgas, var endast muntligt och så kan man ju inte ha det.

Men hur gick det för Agent Hero? Han avrättades i Moskva den 16 maj 1963 (44 år gammal) en dryg månad innan hans svenska kollega Stig Wennerström greps. Man kan undra om deras vägar någonsin korsades. Omöjligt är det ju inte.

Börje Nordström, Norrtälje

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan