Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Nu får vården en halv miljard ytterligare

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vården ska ha de resurser som krävs för att hantera pandemin – och beta av vårdskulden. Norrtäljeborna ska ha tillgång till en riktigt bra och trygg vård när man behöver, skriver Amelie Tarschys Ingre och Robert Beronius. Foto: Si,om Rehnström, TT.

Annons

Smittan når nya rekord. Aldrig tidigare har så många Norrtäljebor varit sjuka eller suttit i karantän med covid. Under julhelgen rapporterades 352 smittade i Norrtälje enligt Folkhälsomyndigheten vilket är fler fall än någonsin tidigare under pandemin. Förra veckan steg antalet smittade ytterligare till 643 insjuknade.

Pandemin fortsätter att leda till hög belastning på vården. Samtidigt väntar många på vård som har skjutits upp. Nu satsar vi därför ytterligare en halv miljard på både akutsjukhusen och den nära vården – inte minst vårdcentralerna.

Annons

Annons

Covid-pandemins fjärde våg påverkar även om betydligt färre blir svårt sjuka. Förutom vård av covid-drabbade måste många medarbetare i vården stanna hemma på grund av sjukdom eller symtom. Influensa, vinterkräksjuka och RS-virus innebär också ett tryck på vården.

Väntetiderna till vården har ökat under pandemin och det har uppstått en vårdskuld från regionen till invånarna. Under hösten gjordes stora insatser och många patienter fick efterlängtade besök, behandlingar och operationer. Men nu ökar risken att köerna växer igen.

Belastningen är hög på akutsjukhusen och personalen gör ett fantastiskt arbete – men också i den nära vården görs stora insatser. Geriatriken vårdar många äldre patienter, med eller utan covid. Den avancerade hemsjukvården omfattar minst lika många vårdplatser som alla akutsjukhus. Psykiatrins viktiga arbete upphör naturligtvis aldrig. Och inte minst utgör vårdcentralerna och husläkarmottagningarna den nödvändiga basen för en trygg hälso- och sjukvård.

I höstas beslutade regionfullmäktige om den blågröna koalitionens budget, med kraftiga satsningar på sjukvården. Men vi hade också reserverat ekonomiskt utrymme för att ha beredskap inför nya behov.

Därför har vi möjlighet att nu satsa en halv miljard ytterligare, på akutsjukhusen och på den nära vården. I det senare fallet handlar det framför allt om vårdcentralerna, men förstås också viktiga verksamheter som geriatrik och psykiatri.

Annons

Vården ska ha de resurser som krävs för att hantera pandemin – och beta av vårdskulden. Norrtäljeborna ska ha tillgång till en riktigt bra och trygg vård när man behöver.

Amelie Tarschys Ingre (L), vice gruppledare Region Stockholm

Robert Beronius (L), kommunalråd Norrtälje

Annons

Annons

Till toppen av sidan