Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

TV: Regeringen ökar stödpengarna till kultur och idrott

På måndagsmorgonen, den 17 januari, håller finansminister Mikael Damberg och socialminister Lena Hallengren en pressträff för att presentera coronarelaterade stödåtgärder.

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Annons

Se sändningen från Expressen:

Inbäddat innehåll

Regeringen presenterar årets första extra ändringsbudget på totalt 18 miljarder kronor. Bland annat ökas pandemistödet till kultur och idrott med sammanlagt 100 miljoner.

Annons

Det mesta i ändringsbudgeten är redan kända åtgärder som tidigare presenterats i december och 11 januari i år.

Annons

En nyhet för dagen är dock att pandemistödet till idrotten ökas till 120 miljoner kronor, mot tidigare 80 miljoner. Stödet till kultur ökar samtidigt till 180 miljoner, upp från 120 miljoner.

Bland annat föreslås förlängt evenemangsstöd, som kan betalas ut vid inställda evenemang till följd av restriktioner. Denna typ av stöd kräver godkännande från EU-kommissionen.

Av de totalt 18 miljarderna går 5,7 miljarder till vaccinationer, testning och smittspårning. Mer pengar föreslås även för att hantera covid- och vaccinationsbevis.

Andra stora och redan kända poster i den extra ändringsbudgeten är det förlängda omsättnings- och omställningsstödet till företag och statlig ersättning för karensavdrag och karensdagar till egenföretagare.

190 miljoner kronor avsätts även till e-hälsomyndigheten, som ansvarar för hanteringen av vaccinationsbevis.

– Vi vet att kultur- och idrottssektorn har drabbats hårt av restriktionerna. I dag kan vi meddela att regeringen kommer att skjuta till ytterligare 60 miljoner kronor till kulturen, säger Mikael Damberg (S) på en presskonferens på måndagsmorgonen.

Det är utöver den miljard för kulturens återstart som låg i budgetpropositionen för 2022. Det ska även påpekas att aktörer inom kultur- och idrottsområdet även kommer att kunna tal del av det omställningsstöd och omsättningsstöd som regeringen nu förlängt.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan