Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Din religion eller hudfärg gör dig inte automatiskt till en förtryckare

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Identitetspolitik är förenklat att man etiketterar människor utefter kön, religion, hudfärg och så vidare. Utefter vilken etikett du bär förväntas du också tycka och representera.

Om du är vit kan du inte yttra dig om rasism mot svarta, för du vet inte hur det är att vara svart. Är du inte mobbad så kan du inte prata mobbing, för du vet ju inte hur det är att bli mobbad. Ja ni fattar.

Är du inte offer har du ingen talan och är du inte offret så är du förtryckaren. Är du man förtrycker du kvinnor, är du kristen så du förtrycker andra religioner. Logisk och enkel teori. Och pyramidalt korkad.

Rapporteringen i Sverige gällande förföljelsen av kristna i världen är skymfligt dålig. Verkligheten visar att en typisk kristen snarare är en fattig nigeriansk kvinna än en rik, vit manlig europé, skriver Jan Emanuel Johansson. Foto: Ben Curtis, TT.

Annons

Annons

Den politiska korrektheten som ideologi har länge omfamnat identitetspolitiken och placerat den som ett axiom i åsiktskorridoren. Många har fått bevittna straffen för dem med avvikande världsbild. I denna text vill jag belysa ett förtryck som det talas tyst om för att det inte passar in i den identitetspolitiska världsbilden.

Kristendomen har målats ut som en angelägenhet för vita, välbärgade västerlänningar, en majoritetsreligion som förföljer utövare av andra religioner. Låt oss titta på hur det ser ut i verkligheten:

Den kristna gruppen är troligen den mest förföljda i världen. Kristna mördas, fängslas och torteras för sin tros skull.

Organisationen Open Doors vars syfte är att hjälpa förtryckta kristna, visar i sin World Watch list de 50 länder som är värst i sin förföljelse av kristna. Det är en dokumentation av ett förtryck som är svårt att ta till sig.

När läste du senast om övergreppen i Somalia där kristna förföljs av Al-Shabab, i Nigeria där de förföljs av Boko Haram, eller i Afghanistan där kristna förföljs av IS och talibanerna? Eller när läste du om övergreppen mot kristna från staten i Iran, Irak, Pakistan och många andra länder? Hur många känner ens till detta förtryck?

Kvinnor som misstänks vara kristna riskerar att bli offentligt förnedrade, våldtagna eller mördade. Kristna män mördas, unga pojkar tvingas bli barnsoldater.

Annons

Open doors lista visar att förföljelsen av kristna accelererar snarare än avtar. Pandemin har gjort utsattheten än värre.

Rapporteringen i Sverige gällande förföljelsen av kristna i världen är skymfligt dålig. När verkligheten skär sig med den identitetsideologiska övertygelsen blir tystnaden talande. Verkligheten visar att en typisk kristen snarare är en fattig nigeriansk kvinna än en rik, vit manlig europé.

Annons

Förtrycket av kristna är bara ett exempel på vidrigheter som sker på grund av etikettering av människor. Vi måste våga vara motsatsen till identitetspolitiken och se människor som just människor och förtryck för vad det är på riktigt, utan ideologiska skygglappar.

Du blir inte ett automatiskt offer, eller en automatisk förtryckare på grund av religion, hudfärg eller kön. Däremot blir det automatiskt dåligt om man utgår ifrån ett felaktigt axiom.

Nu vet vi att kristna förtrycks i världen. Nu kan vi antingen belysa det för att göra något åt det, eller blunda i åsiktskorridoren och söka en ny syndabock att klä med munkavle.

Jan Emanuel Johansson, traditionell socialdemokrat i intern opposition

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan