Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
SD ser gärna estetiska program på Roden

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Om efterfrågan finns efter inriktningen bild och form, med både analoga och digitala kurser, och om det är ett program som kan förväntas bli en framgång, så står vi bakom detta, skriver Andrea Kronvall. Foto: Vilhelm Stokstad, TT.

Annons

I en tid där antalet ”hemmasittare” är ett ökande problem, och där studiemotivation och psykisk hälsa behöver främjas, har estetiska programmen en viktig roll att fylla. Även elever med goda studievanor som tycker om att plugga kärnämnen mår bra av att samtidigt få utveckla sina färdigheter inom andra områden, exempelvis dans, teater, musik, design eller bild och formgivning.

Camilla Hermansson och Maria Lindgren skriver i sin debattartikel ”Låt oss få utveckla Rodengymnasiets estetiska program” att ”elever finner ro och tillfredsställelse på ett kreativt program där man samtidigt pluggar traditionella ämnen”. Jag håller med till fullo och anser även att det går att dra vissa paralleller till både fordons- och byggprogrammen som har liknande förutsättningar och fördelar, även om de är yrkesprogram där tillval av kurser behövs om man vill uppnå högskolebehörighet.

Annons

Annons

Även jag har dock upplevt fördomarna som kommer med att välja estetisk linje på gymnasiet. Programmen ger förstås möjligheten att gå vidare inom sitt specialområde även efter gymnasiet. Varje elev som går vidare och lyckas bli professionell dansare, musiker eller konstnär och som kan försörja sig på detta är naturligtvis av godo. Men ser jag tillbaka på avgångsklasserna i Bolandsskolan (Uppsala) har estetiska programmen, som är högskoleförberedande program, även ”producerat” exempelvis psykologer, affärsområdeschefer, inköpare, musiklärare, biologer, läkare, sjuksköterskor och många andra yrken.

En enorm fördel med estetiska program är att eleverna ständigt utmanas och måste ta nya steg utanför sina egna komfortzoner. Dels genom att man tränar på att stå på scen inför publik via olika framträdanden, dels genom att man ställer ut sina alster för allmän beskådan. Samtidigt är man konstant omgiven av många talangfulla, idérika och drivna människor, där utrymmet finns att nå ut med sina egna idéer men där också misstag är tillåtna. Detta är erfarenheter eleverna kommer att ha nytta av efter sin gymnasieexamen, oavsett framtida yrke och livsval.

I Sverigedemokraternas budgetförslag för 2022 (som dock inte gick igenom), föreslog vi att man skulle utreda möjligheten att (åter)införa en estetisk linje med inriktningen dans, teater eller musik, alternativt en så kallad estetisk profil på (eller i samarbete med) Rodengymnasiet. Vi vill dock ta signalerna från blivande gymnasieelever på allvar. Om efterfrågan finns efter inriktningen bild och form, med både analoga och digitala kurser, och om det är ett program som kan förväntas bli en framgång, så står vi bakom detta. Vår kommun är tillräckligt stor för att vi kunna erbjuda ett gediget utbud för våra ungdomar.

Sverigedemokraterna kommer att ta upp frågan vid nästa sammanträde med utbildningsnämnden den 26 januari.

Andrea Kronvall (SD), oppositionsråd

Annons

Annons

Till toppen av sidan