Se sändningen från Expressen här:
Inbäddat innehåll
Det är en kraftig ökning av antalet covid-19-fall i landet, det är även en ökning av patienter på slutenvård och iva, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.
Hon uppmanar människor att vaccinera sig.
– Det är också viktigt att alla tar råden och rekommendationerna som nu finns på plats på allvar och följer dem så långt som möjligt.
Har man symtom ska man stanna hemma och testa sig.
Globalt är det högst smittspridning i Europa just nu, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.
Annons
– Det är en hög smittspridning på många håll.
Många av länderna med skarp ökning tidigare har börjat vända nedåt.
Annons
– Ett antal länder har precis som Sverige sett en snabb ökning den senaste tiden.
I Sverige är incidensen på 14 dagar drygt 1 032 fall per 100 000 invånvare. Ökningen i antalet nya fall den senaste veckan är över 100 procent i Sverige.
Även bland vaccinerade syns nu en snabb ökning i antalet nya fall, säger Björkholm. Det tros bero på omikronvarianten.
Andelen positiva bland de testade var 19 procent. Veckan innan var det nio procent.
– Så det är en skarp ökning där också, säger Björkholm.
Ökningen på iva motsvarar inte den ökade smittspridningen ännu, eftersom inläggning följer ett par veckor efter smittotillfället.
– Av de 61 som las in förra veckan var 75 procent ovaccinerade.
Risken är 12 gånger högre bland ovaccinerade att behöva vård på iva.
– Vaccinet är det bästa medlet mot svår sjukdom i covid-19.
44 personer rapporterades avlidna vecka 50. Tidigare har det varit något lägre antal per vecka. Helgerna kan ha påverkat rapporteringen av avlidna, enligt Björkholm.
–Inget indikerar att omikron ger svårare sjukdom än tidigare varianter.
– Det finns dock data som tyder på att den möjligen skulle kunna vara något mildare, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.
Den verkar dock vara mer smittsam, säger hon. Nu ligger Sverige nära Folkhälsomyndighetens scenario två, som var det scenario med högst smittspridning.
– Fortsätter vi följa den här kurvan har vi en topp i smittspridning någonstans i mitten-slutet på januari. Sedan borde det börja vända ner.
Annons
Bland personer som är över 60 år har drygt 80 procent fått en tredje dos vaccin mot covid-19. För de över 50 är samma siffra 56 procent, för 18 plus är det 30 procent.
Annons
– Vaccination är det viktigaste vi kan göra nu för att minska sjukligheten och dödligheten i covid, säger Britta Björkholm.
Det senaste dygnet har 39 dödsfall rapporterats in. Sammanlagt har 15 369 personer i Sverige avlidit i sviterna av covid-19.
Under vecka 50 rapporterades 44 personer avlidna. Tidigare har det varit något lägre antal per vecka. Helgerna kan ha påverkat rapporteringen av avlidna, enligt Björkholm.
Globalt är det högst smittspridning i Europa just nu.
Det är en hög smittspridning på många håll, säger hon.
TT: Hur oroande är smittspridningen vi ser nu?
– Vi får följa hur läget har sett ut i de länder som drabbats av omikron före oss. Det faktum att det blir fler smittade kommer också leda till att fler blir svårt sjuka. Så någon slags påverkan på vården, antalet sjuka och avlidna kommer vi sannolikt att få. Men hur stor den blir är svår att förutspå. Det beror självklart på vaccinationstäckningen. Det påverkas också av hur många som varit infekterade sedan tidigare, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.
– Men visst, vi behöver ta den här ökningen på allvar och framför allt vaccinera så många som möjligt och hålla avstånd.
I Sverige är incidensen på 14 dagar drygt 1 032 fall per 100 000 invånare. Ökningen av antalet nya fall under den senaste veckan är över 100 procent i Sverige.
Annons
Det är ett ansträngt vårdläge i regionerna nu, säger Mona Heurgren, avdelningschef på Socialstyrelsen.
– Åtta regioner är nu i stabsläge, säger Heurgren.
Smittspridningen har inte nått sin kulmen och trycket på vården väntas därmed öka ytterligare.
För närvarande vårdas 826 patienter med covid-19. Det är en ökning med 228 sedan förra veckan.
Annons
På iva vårdas 114 covidpatienter. Ungefär 16 procent ledig kapacitet finns på iva finns nationellt.
– Vanligtvis har vi en marginal på 20 procent i Sverige, säger Heurgren.
Björn Eriksson, generaldirektör på Läkemedelsverket, berättar om läkemedel mot covid-19 som är på gång.
– Mycket är på gång. Just nu finns i ansökningsprocessen fyra preparat, varav två är kommande monoklonala antikroppar för behandling mot covid-19, och två antivirala läkemedel, som ska hindra att viruset utvecklas i kroppen och kan föröka sig.
Stor aktivitet pågår för att sjukvården ska få tillgång till dessa kraftfulla läkemedel, säger han.
– Jag förväntar mig att vi den kommande tiden kan presentera ytterligare kandidater och flera godkännanden, säger Björn Eriksson.