Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje Idrottsgala 2021

HSK och MK Orion i förarsätet – här är alla nominerade till Norrtälje Idrottsgala

I februari hålls återigen Norrtälje Idrottsgala – och precis som vanligt är det tuff konkurrens om de prestigefyllda priserna.

Här kommer samtliga nominerade till årets olika kategorier.

Text: 

Bild: Christopher Grönlund, TT, Privat

Annons

Den 11 februari är det åter dags att lyfta fram och hylla idrottsprestationerna för året som gått. Norrtälje Idrottsgala anordnas för nionde gången i ordningen som ett samarbete mellan Roslagens Sparbanks stiftelse, Norrtälje kommun, Norrtelje Tidning tillsammans med RF-SISU.

Galakvällen äger rum på restaurang Culinar i Norrtälje och kommer att direktsändas i sin helhet på norrteljetidning.se/sport och i nyhetsappen.

Förutom ett antal stipendier kommer det under kvällen att delas ut flera priser:

Årets Manliga idrottare, Årets Kvinnliga idrottare, Årets Lag och Årets Tränare/Ledare samt Årets Domare, Årets Prestation, Årets Eldsjäl och Årets Hederspris.

Ett pris får du som läsare vara med och bestämma vinnaren av och det är NT:s Guldankare. 50 procent av rösterna kommer från läsarna och 50 procent av en jury.

Annons

Annons

Även NT-sportens ungdomsstipendium, som ska delas ut, har du som läsare makten att avgöra vem som ska vinna – genom att rösta på din favorit här.

Här är samtliga nominerade:

Årets Kvinnliga Idrottare

Elina Jansson, fotboll

Elina Jansson (till höger).

Bild: Privat

Kom från ingenstans och blev precis den pusselbit som lagkamraten Emelie Valfridsson förutspådde. Anfallaren vräkte in mål i parti och minut, 15 stycken på åtta matcher, när hon hjälpte Häverödals SK att vinna serien och därmed ta steget upp i division 3 för första gången på 14 år.

Carolina Wikström, löpning

Carolina Wikström.

Löparkometen fortsätter att stiga på himlen och 2021 var inget undantag. OS-debuten i Tokyo följdes upp av ett andra raka SM-guld i maraton, när 27-åringen dessutom slog nytt mästerskapsrekord genom att pressa ner den tidigare tiden med en och en halv minut.

Alexandra Bjärrenholt, handboll

Alexandra Bjärrenholt.

Bild: Christopher Grönlund

Annons

Var på vippen att lägga av med elitsatsningen och varva ner i HK Ceres våren 2020. Men i stället för att ge upp handbollen knöt Rimbo HK-produkten näven i fickan, växlade upp än mer och spelade sin kanske bästa handboll någonsin. Det i sin tur bidrog till att hennes klubb Skuru IK kunde bärga klubbens första SM-guld sedan 2005, efter att ha förlorat fyra SM-finaler mellan 2014 och 2019.

Annons

Årets Manliga Idrottare

Linus Nässén, ishockey

Linus Nässén.

Bild: Bildbyrån

Sejouren i Växjö Lakers innehöll både höga toppar och djupa dalar – men när allt kom omkring var den NIK-fostrade backen i allra högsta grad delaktig när Smålandsklubben blev svenska mästare på 23-åringens födelsedag efter att ha slagit Rögle BK . Nässén noterades för två assist på 13 slutspelsmatcher och avslutade sin tid i klubben på bästa möjliga sätt.

Tobias Svärd, bilcross

Tobias Svärd.

Bild: John Fagerström

Ingen annan har vunnit lika många folkracetävlingar som Tobias Svärd. Under åren har det blivit hundratals pokaler och nästan lika många folkracebilar. Nu kan han återigen titulera sig som svensk mästare i den nya motorsporten bilcross – efter att ha totaldominerat säsongen 2021 från start till mål.

Jonas Olsson, fotboll

Jonas Olsson.

Bild: Bildbyrån

Annons

Gick från petad under säsongen 2020 till att vara hela division 1-fotbollens allra främsta målvakt under 2021. Med endast 12 insläppta mål på 27 matcher och hela 17 hållna nollor bidrog den BKV-fostrade målvakten till att Brommapojkarna kunde ta steget upp i superettan. Dessutom utsågs 27-åringen till årets målvakt efter säsongen.

Årets Lag

Rådmansö SK, fotboll

Rådmansö SK.

Bild: Christopher Grönlund

Annons

Följde upp fjolårets historiska säsong, där det blev ett division 3-kval för herrarna och ett avancemang för damerna, med att överträffa sig själva på nytt. Kvalsegern mot IFK Visby innebär nämligen att klubbens herrar, för första gången någonsin, ska spela division 3-fotboll under 2022.

Häverödals SK

Häverödals SK.

Bild: Privat

Gick från överlevnad till toppstrid i fyran på knappt ett år – och krönte säsongen 2021 med att ta klivet upp i division 3 för första gången på 14 år. Avslutade säsongen med stil när man behövde vinna den avgörande omgången – och fullständigt krossade motståndet med 9–1.

MK Orion, motocross

MK Orion.

Bild: Tobias Stahl

2021 blev året när MK Orion befäste sin position som en av landets absolut främsta motocrossklubbar. Eller vad sägs om guld i lag-SM på hemmaplan och totalsegrar i både division 1 och 2 samtidigt som flera av förarna lyckades åstadkomma flera framskjutna placeringar individuellt sett?

Annons

Årets Tränare/Ledare

Mikael Strandbergh, MK Orion

Mikael Strandbergh.

Bild: Tobias Stahl

Eldsjälen lägger alltid ner ett hästjobb för klubben i sitt hjärta – och frågan är om inte den slutgiltiga återbetalningen kom under 2021? MK Orion arrangerade lag-SM på hemmaplan, efter att ha fått ställa in tävlingen året före, och visade vilka som dikterade villkoren på Sipsjöbanan genom att vinna guld. På det ledde Strandbergh klubbens division 1- och 2-lag till seriesegrar.

Annons

Anna Fagrell, Stockholms Fältrittklubb

Anna Fagrell.

Bild: Privat

Blev utsedd till årets tränare på Fälttävlansgalan, som anordnas av Svenska Ridsportförbundet varje år, för sina insatser under ett coronaår med flera inställda tävlingar. Få brinner lika mycket för sporten som Rånäsbon som blivit headhuntad till att vara överdomare på förbundet tack vare sitt engagemang.

Marcelo Fernández, Brommapojkarna

Marcelo Fernández.

Bild: Bildbyrån

Norrtäljebördige Marcelo Fernández har gjort en resa utan dess like med Brommapojkarnas damlag. På fem säsonger har han tagit klubben från division 1 till toppen av elitettan – och under hösten 2021 kom kronan på tränargärningen när han blev den första att föra upp laget i allsvenskan, efter en sanslös avslutande omgång mot Älvsjö AIK.

Annons

Mikael Teurnberg, Dackarna

Mikael Teurnberg.

Bild: TT

Efter att ha gjort precis allt i Rospiggarna valde Mikael Teurnberg att lämna ”sin klubb” för att jobba med ligaorganisationen ESS. Under hösten 2020 stod det dock klart att speedwayprofilen, som vann det här priset 2014, skulle ta över seriekonkurrenten Dackarna. Ett år senare blev Målillaklubben SM-guldvinnare efter att ha slagit Smederna i finalen – och därmed har 54-åringen återigen visat att han bemästrar svensk speedway bättre än de flesta.

Notera att Årets Domare, Årets Prestation, Årets Eldsjäl och Idrottsgalans Hederpris offentliggörs först under galakvällen.

Annons

Annons

Till toppen av sidan