Hudmottagningen på Norrtälje sjukhus har länge haft svårt att rekrytera läkare och sedan en längre tid är den stängd på grund av detta. Psoriasismottagningen har varit räddaren i nöden för 400 patienter med psoriasis och svår eksem.

Psoriasis är en allvarlig kronisk systematisk sjukdom som ofta orsakar mycket lidande och kräver mycket mer än läkarinsatser. Det är just detta som psoriasismottagningen har kunnat erbjuda. Naturligtvis blir det en försämring om den försvinner, skriver Bengt Annebäck, Magnus Hellström och Mats Wedberg. Foto: Anne Stiernquist, Psoriasisförbundet.
Även innan sjukhusmottagningen stängde sökte psoriasispatienterna till sin egen mottagning. Mottagningen har till skillnad från sjukhuset kunnat rekrytera kompetenta specialistläkare på deltid.
Nu är dock mottagningen återigen i riskzonen att läggas ned. Då kommer Norrtäljeborna att helt sakna lättillgänglig specialiserad hudsjukvård.
Annons
Psoriasis är en allvarlig kronisk systematisk sjukdom som ofta orsakar mycket lidande och kräver mycket mer än läkarinsatser. Här behövs psykologiskt stöd, specialiserad lokalbehandling och en lättillgänglig vård som basers på personlig kännedom. Det är just detta som psoriasisföreningen har kunnat erbjuda och som ingen annan mottagning har kunnat erbjuda.
Annons
Om psoriasismottagningen försvinner så är detta ideologiskt betingat. Regionens moderatledda alliansstyre har länge strävat efter ökad privatisering genom den så kallade vårdvalsmodellen (dock inte privatisering genom idéburen ickevinstdrivande vård).
Den modellen innebär att hudläkarna kan etablera sig i privat regi bara de uppfyller vissa krav. Dessa krav medför, för hudsjukvården, dels att alla mottagningar blir likadant utformade, dels att de sannolikt bara kommer att finnas i Stockholm.
Regionens avtalskommitté har nämligen beslutat att alla hudmottagningar i vårdvalet ska kunna ta emot alla diagnoser och ha minst två heltidsläkartjänster. Detta innebär att det blir omöjligt för små specialiserade mottagningar att överleva ekonomiskt.
Det är inte medicinskt motiverat att kräva att alla hudmottagningar ska ha minst två heltidsläkare eller behandla alla hudsjukdomar. Det räcker med att man har kompetenta läkare som kan ställa diagnoser och remittera vid behov.
Under närmare 50 år har psoriasismottagningarna utvecklat sin vård och naturligtvis blir det en försämring om de försvinner.
Annons
Det är inte acceptabelt att regionen genomför stora förändringar och försämringar utan konsekvensanalys och utan dialog med berörda mottagningar. Det är dessutom märkligt att en modell som kallas vårdvalsmodell innebär att patienter får färre alternativ att välja på och att ytterkantsområdena inte får några alternativ alls. Vi borde få en lättillgänglig specialistsjukvård med hög kvalitet i hela regionen.
Bengt Annebäck (MP), grön senior, legitimerad läkare
Magnus Hellström (MP), ledamot av Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON)
Mats Wedberg (MP), ordförande Miljöpartiet Norrtälje