Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

Svårbedömt kring vaccinköerna: ”Vi har dålig kontroll på folkmassorna”

Nu görs stora ansträngningar för att inte köerna till vaccinmottagningar ska vara lika långa som de stundtals varit under de senaste veckorna. Men Gustav Soler är inte säker på att det inte blir nya jätteköer:

– Vi är inte det minsta säkra på det, om jag ska vara riktigt ärlig. Vi har ju väldigt dålig kontroll på hur stora folkmassor rör sig och vilka beslut de tar.

Chefläkare Susanne Bergenbrant Glas, kommunstyrelsens ordförande Bino Drummond (M), Gustav Soler som är delägare i Prosalus och KSON:s ordförande Maria Johansson deltog i presskonferensen.

Annons

Inbäddat innehåll

Under en pressträff om coronaläget i kommunen säger KSON:s ordförande Maria Johansson att hon tror att nästa grupp som erbjuds påfyllnadsvaccin kommer att vara ett mindre spann än tidigare.

Annons

– Jag har inte fått det bekräftat men det talas om att det i nästa vecka släpps för personer som är 60 och äldre, säger Maria Johansson.

Annons

Med ett mindre åldersspann hoppas man kunna undvika långa köer till vaccinmottagningar, som varit tidigare.

Gustav Soler, delägare i Prosalus, säger att det dock inte går att garantera mindre köer.

– Vi är inte det minsta säkra på det, om jag ska vara riktigt ärlig. Vi har ju väldigt dålig kontroll på hur stora folkmassor rör sig och vilka beslut de tar.

Sedan tidigare har Prosalus beslutat att inte ha drop in när det inte finns möjlighet att köa inne. Möjligheten till drop in kan begränsas än mer:

– Vi har ju en plan att övergå till mer bokade tider och mindre drop in, men har man väl öppnat möjligheten för drop in så är det inte alltid alla som är hörsamma till att man faktiskt stänger den möjligheten vissa dagar, utan de kommer ändå på vinst och förlust. Så kan det uppstå både förvirring, köer och missnöje, säger han.

Han säger att möjligheten till att minska köerna är begränsad, eftersom de redan nu har svårigheter att bemanna.

– Jag kan inte lova någonting, men vi gör allt vi kan för att försöka stävja problemet, säger Gustav Soler.

Susanne Bergenbrant Glas, chefläkare på Norrtälje sjukhus, uppmanar alla som erbjuds att ta influensavaccin, och säger att åldersgränsen för vem som erbjuds vaccinet förmodligen kommer sänkas.

– Jag skulle också vilja rekommendera att ta en influensaspruta, säger hon och tillägger att man kan ta sprutan samtidigt som covidvaccinet.

Annons

Annons

Hon inskärper att det redan nu finns oroande tecken för säsongsinfluensan.

– Det kommer bli en svår influensasäsong i år. Vi har redan patienter som ligger på sjukhuset med influensa.

Inbäddat innehåll

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy