Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

Nya restriktioner: Vaccinbevis på restauranger och gym och munskydd på bussen

Vaccinbevis kommer att rekommenderas för bland annat restauranger och gym. Även fler nya smittskyddsåtgärder införs från onsdagen den 8 december. Det meddelar regeringen och Folkhälsomyndigheten vid en pressträff.

Socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell höll pressträff om åtgärder kopplade till covid-19-pandemin.

Annons

Se sändningen från Expressen här:

Inbäddat innehåll

Statsminister Magdalena Andersson (S) inledde pressträffen med att påminna om att pandemin fortfarande pågår.

– I några europeiska länder ser man en väldigt oroande utveckling med hög smittspridning och ökad belastning på sjukvården. Där befinner vi oss inte i Sverige i dag. Vi ser en ökad smittspridning men fortfarande på låga nivåer, säger Andersson.

Regeringen kommer att lämna in en remiss om att införa vaccinbevis för fler verksamheter än idag.

Annons

– Regeringen kommer i morgon att remittera vaccinationsbevis för andra verksamheter som restauranger och gym, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Annons

Arbeta hemifrån

Hallengren säger också att regeringen har beslutat om vidta smittskyddsåtgärder i tre steg, beroende på hur smittspridningen ser ut.

Det första steget gäller från och med i morgon, onsdag den 8 december. Det innebär bland annat att det ska bli möjligt att arbeta hemifrån, i viss mån.

– Vuxna ska också hålla avstånd till varandra i offentliga miljöer, säger Hallengren.

Man återinför också rekommendationen om munskydd vid trängsel i kollektivtrafiken i kollektivtrafiken.

Folkhälsomyndigheten har beslutat att serveringsställen från och med onsdagen måste införa åtgärder för att minska risken för trängsel.

– Det är samma åtgärder delvis som har varit aktuella tidigare, det kan handla om att möblera om eller på annat sätt skapa utrymme på restaurangen eller göra markeringar i golvet för att visa vilket avstånd som besökare måste hålla till varandra, säger generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Tegmark säger att smittspridningen i Sverige har fortsatt att öka under den gångna veckan.

– Det finns viss påverkan på vården i flera regioner. Vi bedömer att utvecklingen kommer att försämras ytterligare en tid, precis som läget i Europa, säger Tegmark Wisell.

Ekonomiska stödåtgärder

Om smittspridningen ökar kommer regeringen att vidta åtgärder för steg två. Då gäller bland annat att fler ska arbeta hemifrån och att en viss del av undervisningen på lärosäten för vuxna ska ske på distans, säger Hallengren.

Annons

Om smittspridningen skulle öka ännu mer kommer steg tre att införas, vilket bland annat innebär att vuxna ska begränsa sina nära kontakter.

Regeringen kommer även att återinföra en del av de ekonomiska stödåtgärder som gällde tidigare, bland dem slopat läkarintyg för den så kallade smittbärarpenningen samt tillfälligt slopat karensavdrag.

– Dessa ersättningar kommer att börja gälla från och med i morgon 8 december fram till 31 mars 2022, säger finansminister Mikael Damberg (S).

Annons

Annons

Till toppen av sidan