Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Omställningen börjar i det lilla – här och nu

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Om alla typer av upphandlingar som kommunen gör skulle miljö- och klimatgranskas blir skillnaden mycket stor, skriver Mats Wilzén. Foto: Anders Sjöberg.

Annons

Det är bra att kommunen nu ser över rutinerna för frukten på kommunfullmäktiges möten. Tack.

När man ändå ser över fruktrutinerna kunde man kanske också titta närmare på "frallorna" och kaffet. Och på mjölken. Det är bara att läsa på mjölkpaketen för att förstå att dess innehåll varken är ekologiskt eller närproducerat. Hur noga kommunkontoret än säger sig vara i beställningarna så är det ändå det som serveras som räknas.

Annons

Annons

Varför är detta lilla exempel viktigt? När man vet att det lilla alltid avspeglar sig i det stora, ja då blir man mer noggrann också i detaljer och framför allt i uppföljningen.

Sammantaget är Norrtälje kommun en betydande aktör som upphandlare. Det handlar om många miljoner varje år. Och varje småsak gör skillnad när volymerna är stora. Om alla typer av upphandlingar som kommunen gör skulle miljö- och klimatgranskas blir skillnaden mycket stor. Och det är det som klimatstrategibeslutet handlar om: att all verksamhet kommunen själv har rådighet över ska klimatvärderas. Både i det lilla och det stora.

Lika viktigt är det att skapa trovärdighet för fattade beslut. Att det finns politiker som kallar policybeslut för "hyllvärmare" är bara tragiskt. Då tar man varken sig själv eller andra på allvar.

Klimatkrisen är alltför överhängande för att skojas bort. Då får man hellre göra sig lustig på min bekostnad.

Mats Wilzén (MP)

Annons

Annons

Till toppen av sidan