Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Superonsdagen

TV: Talman föreslår Andersson som statsminister igen

Talman Andreas Norlén föreslår Magdalena Andersson (S) på nytt som statsminister och meddelar att en ny omröstning kommer att ske på måndag. Talmannen är kritisk till händelserna under onsdagen.

Annons

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson begärde på onsdagen sitt entledigande från statsministerposten efter att Miljöpartiet lämnat regeringen. Processen om en ny statsministeromröstning ligger nu hos talmannen.

Riksdagens talman Andreas Norlén har under torsdagen pratat med företrädare för alla åtta riksdagspartier. Klockan 14.30 håller han en pressträff där han informerar om de fortsatta turerna i regeringsbildningen.

Se sändningen här

Inbäddat innehåll

Ny omröstning

Sannolikt meddelar han tidsschemat framåt mot en ny statsministeromröstning om Magdalena Andersson.

Annons

En sådan kan hållas tidigast på måndag. Förslaget måste bordläggas två gånger, på två skilda dagar, innan det tas upp till beslut.

Annons

Samtidigt finns det i grundlagen en frist på maximalt fyra arbetsdagar som innebär att om ett förslag presenteras och bordläggs i dag, torsdag, så ska en omröstning ske senast onsdag.

Talmannen föreslår S-ledaren Magdalena Andersson

Talmannen föreslår S-ledaren Magdalena Andersson som statsminister igen.Men hade han vetat om Miljöpartiets ställningstagande så hade han inte lagt fram henne i första taget.

– Jag beklagar djupt den händelseutveckling som vi såg under gårdagen, säger talman Andreas Norlén.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson begärde på onsdagen sitt entledigande från statsministerposten efter att Miljöpartiet lämnat regeringen.

På onsdagen vann också M-KD-SD-budgeten budgetomröstningen i riksdagen. Detta efter att Centerpartiet inte röstade på regeringens budgetproposition.

Denna händelseutveckling fick MP att ta beslutet att lämna regeringen.

– Jag tror det framstår för svenska folket som obegripligt. Den typen av händelseutveckling riskerar att skada förtroendet för riksdagen som säger Norlén.

Han hade velat ha besked från Miljöpartiet i talmansrundorna.

– Då hade jag naturligtvis inte nominerat Magdalena Andersson i måndags. Då hade jag väntat till efter budgetomröstningen.

Riksdagens talman Andreas Norlén har under torsdagen pratat med företrädare för alla åtta riksdagspartier. Nu läggs Andersson fram ytterligare en gång för en statsministeromröstning på måndag.

Annons

Annons

Såväl Miljöpartiet som Centern och Vänsterpartiet har meddelat att de lägger ned sina röster, det vill säga släpper fram Magdalena Andersson, när hon läggs fram på nytt.

Kritiserar MP

Talmannen hoppas att gårdagens debacle inte får långsiktiga konsekvenser för förtroendet.

– Jag hoppas och tror att skadan kan bli begränsad, eftersom jag räknar med att vi kan hantera detta skyndsamt, säger Andreas Norlén.

Han vill inte kommentera olika partiers skuld i vad som hände, förutom MP:s agerande.

– Det är ändå grundläggande för det som skedde under gårdagen, säger Norlén.

– Jag kan inte undgå att kommentera det.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy