Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Vi vill ge vården i Norrtälje mer pengar

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi vill ge Norrtälje sjukhus samma uppräkning som resten av regionens sjukhus. Det innebär 18,5 nya miljoner. Dessutom vill vi ta fram en plan för hur Norrtälje sjukhus kan utvecklas till ett modernt sjukhus för framtidens vårdbehov, skriver Talla Alkurdi, Ulrika Falk och Hanna Stymne Bratt.

Bild: Måna Jonsson Roos

Annons

Kortare öppettider och färre mottagningar. Tyvärr är det så Moderaterna har hanterat vården utanför Stockholms innerstad.

I Moderaternas värld är det rimligt att begära att Norrtäljeborna ska åka i timmar för att få vård, samtidigt som mottagning efter mottagning öppnar på Östermalm i innerstaden. Det är resultatet av att Moderaterna har hanterat sjukvården som en marknad.

Annons

Socialdemokraterna vill något annat med vården. Vården ska ges efter dina behov, inte utifrån ditt postnummer. För att vården i länet ska vara jämlik vill vi att vårdcentraler i områden med större sociala utmaningar och där vårdbehoven typiskt sätt är större, ges mer resurser. Vi vill att sjukvården ska vara tillgänglig och av högsta kvalitet i hela länet.

Under pandemin har både brister och styrkor i vår välfärd kommit upp till ytan. Något som blivit tydligt är vikten av en trygg vård för äldre. Den sammanhållna vården i Norrtälje har räddat liv. Vi socialdemokrater skulle gärna se att fler delar av Stockholmsregionens vård fungerade som vården i Norrtälje, med täta samarbeten för patientens bättre istället för genom uppsplittrande vårdmarknader.

Annons

Trots de goda resultaten har däremot vården i Norrtälje under lång tid dragits med ekonomiska problem. Inte minst handlar det om att behoven i Norrtälje är större än i Stockholms innerstad, men att ersättningen inte motsvarar behoven.

Vi tror på vården i Norrtälje. Därför slutar vi med Moderaternas svältbudgetar och ger Norrtälje sjukhus samma uppräkning som resten av regionens sjukhus. Det innebär 18,5 nya miljoner direkt till vården i Norrtälje.

Dessutom vill vi påbörja arbetet med att rusta upp sjukhuslokalerna. En plan för hur Norrtälje sjukhus kan utvecklas till ett modernt sjukhus för framtidens vårdbehov ska tas fram.

Högerpolitiken i Region Stockholm måste få ett slut. Genom att prioritera personalen före konsulterna och patienterna före vårdbolagen kan Socialdemokraterna satsa över en miljard mer på sjukvården än det blågröna styret i vårt budgetförslag.

Annons

Socialdemokraterna vill ha mer vård i Norrtälje och i hela Roslagen. Vita fläckar på vårdkartan ska fyllas. Det handlar i grunden om att alla ska kunna lita på att vården finns där när du behöver den, oavsett om du bor i Nynäshamn, Norrtälje eller på Norrmalm.

Talla Alkurdi (S), oppositionsregionråd

Ulrika Falk (S), oppositionskommunalråd Norrtälje kommun

Hanna Stymne Bratt (S), 2:e vice ordförande KSON (Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje) och regionfullmäktigeledamot

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy