Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Sänk trösklarna till kulturen

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Allt fler vill bo i och besöka Norrtälje kommun. Många lockas av den vackra naturen, närheten till skärgården och lugnet bortom storstaden – men också av alla kulturupplevelser vår kommun har att erbjuda.

I vårt budgetförslag lägger vi resurser på att sänka trösklarna för fler att delta i kulturupplevelser, bland annat genom att hålla nere avgifterna för att delta i kulturskolan – ingen ska behöva avstå för att det är för dyrt, skriver Ulrika Falk och Lars Sundberg.

Bild: Eva Lena Olsson

Annons

Annons

Vi socialdemokrater är övertygade om att kulturen är viktig - den möjliggör möten, stärker demokratin och bidrar till en trygg kommun som håller ihop. För oss är det viktigt att alla ska kunna del av och själva få möjlighet att skapa kultur. Det handlar om allas rätt till orden, till bildning och skapande. Kulturen är viktig för kommunens tillväxt och turism, men också helt avgörande för att vi som redan bor här trivs.

I vårt budgetförslag för Norrtälje kommun lägger vi därför resurser på att sänka trösklarna för fler att delta, bland annat genom att:

· Hålla nere avgifterna för att delta i kulturskolan – ingen ska behöva avstå för att det är för dyrt.

· Utöka stödet till de lokalhållande föreningarna – invånarnas egna mötesplatser för kultur.

· Satsa på avgiftsfria kulturaktiviteter för unga på skolloven – för att öppna dörren för alla.

· Färdigställa den invändiga restaureringen av Roslagsmuseet – och trygga ett långsiktigt ekonomiskt stöd till kommunens museer.

Istället för att bygga upp nya kommunala verksamheter för specifika åldersgrupper som det moderatledda styret, vill vi stärka de positiva krafter som redan i dag gör ovärderliga insatser för att engagera och aktivera. Istället för att som Sverigedemokraterna gör, peka ut ”rätt” kultur, vill vi låta den fria kulturen växa underifrån utan politiska pekfingrar. Norrtäljes fantastiska kulturarbetare och rika föreningsliv förtjänar kommunens stöd, och varje krona ger många fler tillbaka till oss alla.

Annons

Annons

I vårt starka samhälle ska alla människor kunna delta och bidra till demokratin. Därför vill vi att alla i hela kommunen ska kunna ta del av kulturen och delta i kulturskapandet. Så bygger vi en starkare och tryggare kommun.

Lars Sundberg (S), 2:e vice ordförande kultur- och fritidsnämnden

Ulrika Falk (S), oppositionsråd

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan