Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Låt upphandlingarna bli en del i den gröna omställningen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det håller inte längre att göra kortsiktiga upphandlingar utan hänsyn till klimat och social hållbarhet. Låt till exempel en kommun ställer krav på hur mycket växthusgaser som får släppas ut vid transporter eller att kött som serveras i äldreomsorgen inte ska vara fullproppat med antibiotika, skriver företrädare för Miljöpartiet. Foto: Pontus Lundahl, TT.

Annons

Vi är många som vill göra klimatsmarta och etiska val när vi handlar: till exempel ta tåget istället för flyget och handla ekologiskt och närproducerat. Tänk om våra gemensamma skattepengar kunde användas lika ansvarsfullt?

800 miljarder kronor. Så mycket gör våra myndigheter, kommuner och regioner inköp för – varje år! Vi miljöpartister är övertygade om att den samlade kraften i de här pengarna kan göra stor nytta i den gröna omställningen av samhället.

Annons

Annons

Den rödgröna regeringens förslag om att skärpa regelverket för offentlig upphandling är därför mycket viktigt. Förslaget innebär att klimatet ska beaktas i samtliga upphandlingar och att djuromsorg, människors hälsa, miljö och sociala och arbetsrättsliga frågor ska beaktas i alla upphandlingar där det är relevant. Det som i dag bara är rekommendationer ska bli obligatoriskt – det är på tiden. Våra gemensamma skattemedel ska inte vara ett hinder i omställningen till ett hållbart samhälle.

I praktiken kan det till exempel handla om att en kommun ställer krav på hur mycket växthusgaser som får släppas ut vid transporter eller att kött som serveras i äldreomsorgen inte ska vara fullproppat med antibiotika.

Det håller inte längre att göra kortsiktiga upphandlingar utan hänsyn till klimat och social hållbarhet. Den som vill göra affärer med staten, kommuner och regioner i framtiden måste vässa sitt hållbarhetsarbete och minska sitt klimatavtryck. Punkt.

Åsa Lindhagen (MP), biträdande finansminister

Camilla Rydstrand (MP) , gruppledare

Andreas Hagstedt (MP)

Rolf Ström (MP)

Mats Wilzén (MP)

Ulf Rosengren (MP)

Annons

Anja Lundin (MP)

Kai Larsson (MP)

Magnus Hellström (MP)

Dan Westin (MP)

Bengt Annebäck (MP)

Mats Wedberg (MP)

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy