Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Nooshi Dadgostar har inte krävt att få förhandla med Centerpartiet

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det skulle vara önskvärt att Centerpartiet förhandlade med Vänsterpartiet, men det är inte alls nödvändigt och Nooshi Dadgostar har heller inte ställt några sådana krav, skriver Christina Hamnö och Rune Karlsson. Foto: Anders Wiklund, TT.

Annons

I Januariöverenskommelsen fanns en formulering som i media kallats ”förnedringsklausulen”. Den löd: ”Denna överenskommelse innebär att Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden”.

Centerpartiet och Liberalerna krävde att denna klausul skulle införas i överenskommelsen. Hur tänkte man? Hur kan man tro att det ens är möjligt att bestämma att ett annat parti i riksdagen inte ska ha något inflytande? Hur ser man på demokratin, när man formulerar ett sådant krav?

Annons

I ledaren i Norrtelje Tidning den 10 november läser vi: ”Varför skulle Centerpartiet börja förhandla med Vänsterpartiet?”. Vad vi vet, så har ingen begärt eller ens föreslagit att Centerpartiet ska börja förhandla med Vänsterpartiet. Det skulle visserligen vara önskvärt, men det är inte alls nödvändigt och Nooshi Dadgostar har heller inte ställt några sådana krav.

Annons

Vänsterpartiet utgör de facto en stor del av det underlag som Magdalena Andersson måste förlita sig på, om hon ska kunna bilda regering. Det är därför självklart att hon måste komma överens med Vänsterpartiet om villkoren för partiets stöd. Så borde även Centerpartiet se det, om partiet vill att Magdalena Andersson ska bli statsminister och det borde de vilja. Det vill nämligen 62 procent av partiets väljare, om man får tro den mätning som Novus utfört på uppdrag av Sveriges Television.

Såvitt vi vet, så har det aldrig tidigare förekommit i Sveriges riksdag att ett parti förbjudit ett annat att förhandla med ett tredje. Med förbudet i Januariöverenskommelsen har en anständighetsgräns passerats. De enda som kan förlora på detta är Centerpartiet och Liberalerna.

Christina Hamnö (V)

Rune Karlsson, Husinge

NT kommenterar:

Det är många både till höger och vänster som vill att Centerpartiet skall förhandla med Vänsterpartiet, bland annat V-ledaren Nooshi Dadgostar. Det har hon gjort ganska många gånger de senaste månaderna, bland annat i en intervju i Aftonbladet för någon vecka sedan, där hon sade att hon gärna hade sett att Centerpartiet fanns med vid de pågående förhandlingarna mellan henne och S-ledaren Magdalena Andersson.

Reidar Carlsson

Annons

Annons

Till toppen av sidan