Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Låt Roslagsbostäder bygga icke lönsamma bostäder

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Roslagsbostäder bygger i dag enbart boenden som företagsledningen anser vara lönsamma. Men det finns stora möjligheter för Roslagsbostäder att bli riktigt samhällsnyttigt och bygga hyreslägenheter som marknaden inte bygger, skriver Bengt Annebäck. Foto Anders Sjöberg.

Annons

Roslagsbostäder har uppmärksammats i flera artiklar i Norrtelje Tidning. Roslagsbostäder är vårt kommunala bostadsbolag.

Kommunala bostadsbolag kallas allmännyttan. De ska tillhandahålla prisvärda och hållbara hyresbostäder till alla invånare. De ska se till att det byggs bostäder, som folk har råd att bo i och där det finns ett stort behov. De har dessutom en speciell uppgift att se till att deras hyresgäster har ett stort boinflytande.

Det låter riktigt bra. Allmännytta är ett vackert ord.

Men sedan finns det en hake. Allmännyttan har också krav på sig att vara lönsam och inte snedvrida konkurrensen. I Norrtälje har Roslagsbostäder dessutom haft ett krav på sig att betala en extra avgift till kommunen för att företaget har kunnat låna pengar till låg ränta.

Annons

Borde det inte vara tvärtom? Allmännyttans bolag borde väl egentligen subventioneras för att bygga de bostäder som inte är lönsamma, men som invånarna behöver?

Annons

I Norrtälje kommun har ledningen överlämnat byggandet av nya äldreboenden helt och hållet till de privata omsorgsbolagen. Roslagsbostäder bygger enbart boenden som företagsledningen anser vara lönsamma.

Det innebär att de byggs på attraktiva platser centralt och med hög materiell standard. De nya äldreboendena som byggts har en hyra på upp till 9 500 kronor i månaden för ett rum.

Det offentliga vårdbolaget Tiohundra AB bygger inga nya boenden. Företaget saknar ekonomi för det. Risken finns däremot att Tiohundra AB av ekonomiska skäl måste lägga ned något av sina mindre men trivsamma boenden. Vi har fått ett segregerat äldreboende.

Att bygga annorlunda äldreboenden till rimliga priser åt Tiohundra AB borde vara en prioriterad uppgift för Roslagsbostäder. Ett sådant boende som efterfrågats i många år är trygghetsboende eller mellanboende.

I Helsingborg har allmännyttans bostadsbolag satsat på ett projekt som man kallar sällbo, sällskapsboende. Det är ett integrationsprojekt där man integrerar äldre och yngre, och bland de unga är hälften ensamkommande flyktingar. Det är ett gammalt vårdboende, som byggts om till att innehålla 51 lägenheter. Där finns stora gemensamma lokaler på 580 kvadratmeter med flera kök, träningslokaler, ateljéer, bibliotek och trädgårdar.

För att få möjlighet att bo i sällbo krävdes det att man genomgick en intervju, med bedömning av lämpligheten och att man förband sig att delta i gemensamma projekt minst två timmar per vecka. Intresset var mycket stort. 330 sökte om att få bo där och en anledning var säkert den rimliga hyran på 5 000-6 000 kronor per månad. Här uppfylls verkligen allmännyttans krav på att tillhandahålla hyresbostäder som behövs till rimlig hyra och med stort boendeinflytande och gemenskap.

Annons

Annons

Forskare på Lunds universitet och Socialhögskolan forskar på projektet sällbo, och projektet har väckt internationell uppmärksamhet. BBC har gjort en film om sällbo som också har blivit kandidat till ett europeiskt pris för bästa politiska projekt.

Det finns stora möjligheter för Roslagsbostäder att bli riktigt samhällsnyttigt och bygga hyreslägenheter som marknaden inte bygger: olika varianter av sällbo, små klimatsmarta lägenheter med rimliga hyror, bostäder för hemlösa, marknära lägenheter på landsbygden med liten odlingstäppa, kooperativa hyreslägenheter, trygghetsboenden av olika utformning samt ekobyar och integrerande boenden. Om det ska kunna förverkligas krävs nytänkande och en politisk vilja.

Låt allmännyttan bli samhällsnyttig!

Bengt Annebäck (MP), grön senior

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy