Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Vi måste ta kommunens miljöbeslut på allvar

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Norrtelje Tidnings ”politiske” reporter Tobias Bernander lyckas ofta missförstå vad jag säger. Så också senast på kommunfullmäktige. I fet stil skriver han ”MP-ledamoten tar strid mot bananerna i Sportcentrum. Mats Wilzén (MP) klagar på importerade plommon och bananer samt icke ekologiskt kaffe i Sportcentrums kafeteria”.

Det här låter ju helt absurt, men det ger mig tacksamt en möjlighet att utveckla sammanhanget.

När besluten är tagna i kommunfullmäktige och politiker och åhörare tar fikapaus, vad bjuds vi då på? Jo, importerad besprutad frukt från Syd- och Latinamerika. Inte ens kaffet och mjölken är ekologisk, skriver Mats Wilzén. Foto: Tobias Bernander.

Greta Thunberg och hennes generation har bättre än vi äldre förstått att klimatet är en ödesfråga som förändrar allt. Precis allt. Under klimatmötet i Glasgow beskrev Greta Thunberg mötet med orden bla, bla, bla. Så många vackra ord och så lite handling.

Annons

Annons

Frustrationen bara växer hos ungdomar, för de märker att politikerna är oförmögna att gå från ord till handling. Orden är inte förpliktigande. Och det är farligt.

I Norrtälje kommunfullmäktige 15 november strösslade många partier också vackra ord om klimatarbetet. Då kände även jag en viss frustration komma smygande. Leder verkligen allt klimatprat till något som förändrar?

Jag har själv varit delaktig i att ta fram en kommunal kostpolicy med ökande mängd ekologiska och närproducerade råvaror. Den utformades slutligen av ”miljökämpen” Katarina Holmberg, som då arbetade på skolförvaltningen. Vi gladdes när kostpolicyn beslutades politiskt. Likaså gladdes vi när en klimatstrategi beslutades för ett år sedan.

När besluten är tagna i kommunfullmäktige och politiker och åhörare tar fikapaus, vad bjuds vi då på? Jo, importerad besprutad frukt från Syd- och Latinamerika. Just bananer, plommon och druvor tillhör de frukter som är mest benägna att ta upp bekämpningsmedel. Inte ens kaffet och mjölken är ekologisk.

Är allt ett förbiseende? Inte alls, i tre år har jag försökt att få presidiet att förstå att vi måste ta de kommunala besluten och oss själva på allvar. Nils Matsson (M), ordförande, samt Åsa Wärlinder (C) och Lenneke Sundblom (S) har ihärdigt slagit ifrån sig alla påpekanden.

Annons

Det är för mig obegripligt. Signalvärdet är ju så uppenbart. Det är alltså inte för egen del jag vill ha svenska obesprutade äpplen, det kan jag ta med mig hemifrån. Och presidiet får gärna äta importerad och besprutad frukt hemma.

Annons

Men det handlar inte om det. Det handlar om att vi politiker behöver implementera besluten i oss själva, och se till att de genomförs, annars tappar vi all trovärdighet. Så vad återstår annars? Att lämna in en motion att kommunen ska genomföra de beslut man tidigare tagit? Bla, bla, bla.

Det är inte säkert att allt ”klimatprat” är av godo. Om inte orden får hand och fot, kan de istället bedöva oss eller göra oss självgoda. Vi kan begravas av fagra löften under det kummel av ord som döljer verkligheten - den verklighet som kan bli framtida generationers gissel.

Mats Wilzén (MP)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan