Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Välfärden största förloraren på Vänsterpartiets politik

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det finns flera sätt att finansiera framtida investeringar, men i grund och botten finns det bara två sätt. Antingen sparar man ihop pengarna, eller så lånar man ihop de pengar som behövs. En kombination är givetvis också möjlig.

Vänsterpartiets politik, där man vill se fler kommunala skolor och färre fristående skolor, innebär ett behov av mer pengar till kommunala investeringar. Inte mindre, skriver Robert Beronius. Foto: Alexander Olivera, TT.

Oavsett vad Vänsterpartiet säger sig vilja göra, innehåller partiets budgetförslag ingen trovärdig förklaring till hur man ska finansiera alla de investeringar som behöver göras.

Vänsterpartiets budgetförslag innehåller nämligen ingen utökad låneram och man tar inte heller höjd för några ökade räntekostnader. Några mer pengar till upprustning av skolor genom att ta lån har alltså inte Vänsterpartiet, oavsett vad vänsterpartisterna försöker påstå i sina debattartiklar.

Annons

Annons

Inte heller innehåller Vänsterpartiets budgetförslag tillskapandet av någon underhållsfond, vilket för övrigt skulle innebära höjda lokalhyror och mindre pengar till själva kärnverksamheten. Några mer pengar till upprustning av skolor genom att använda någon underhållsfond har alltså inte Vänsterpartiet.

Kvar återstår att spara ihop pengar genom att låta kommunen gå med överskott, vilket kommunen faktiskt också måste göra enligt kommunallagen. Överskottsmålet vill dock Vänsterpartiet drastiskt sänka till 1,5 procent. Resultatet av det blir att Vänsterpartiet – enligt partiets egna beräkningar – har 32 miljoner kronor mindre att satsa på upprustning av skolor, men för all del även mindre pengar till att rusta upp gator och parker eller till att bygga en ny sporthall eller nytt ridhus.

Allt detta är mycket märkligt. Vänsterpartiets politik, där man vill se fler kommunala skolor och färre fristående skolor, innebär ju ett behov av mer pengar till kommunala investeringar. Inte mindre. Vänsterpartiet borde alltså räkna med både ett högre överskottsmål och högre lånekostnader, men gör tvärtom. Det är vare sig seriöst eller trovärdigt.

Vänsterpartiet är duktigt på att få det att låta som att partiet båda kan äta och ge bort samma kaka, men jag hoppas ingen låter sig luras av Vänsterpartiets populistiska utspel. För det är välfärden, våra medborgare och framtida generationer som får betala för en politik som lovar allt åt alla och som inte tar ansvar.

Robert Beronius (L), kommunalråd

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan