Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Lägre överskottsmål öppnar för kommunala skolsatsningar

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

För att bygga nya skolor eller bygga till befintliga är det högst naturligt att klara finansieringen med hjälp av lån. Det är sådant som lånemarknaden är till för, skriver Christina Hamnö och Rune Karlsson. Foto: Johan Alm, Norrtälje kommun.

Annons

Under rubrikenEtt högt överskottsmål möjliggör satsningar på skollokaler” skriver Robert Beronius (L) i Norrtelje Tidning om beslutade och ännu inte beslutade upprustningar av kommunens skollokaler. Vi uppskattar att styret nu avser att ta tag i det eftersatta underhållet av våra skolor och det är en imponerande uppräkning av pågående och kommande projekt som görs.

Samtidigt säger den mycket om hur eftersatt underhållet är. Hur har det blivit så? Varför har man inte satt igång tidigare? Förmodligen är det många års försummelser som nu flyter upp till ytan.

Annons

Det finns skäl att påpeka att underhåll och upprustning av nedgångna och slitna skolor inte är någon satsning. En satsning är en investering – något som ger bättre förutsättningar för elever och lärare och ger dem möjlighet att utveckla verksamheten.

Annons

Redan i första stycket läser vi att Allians för Norrtälje satt ett högt överskottsmål för att möjliggöra upprustning av våra skolor. Läser vi rätt? Skolorna i Norrtälje betalar hyra till kommunen – en hyra som ska räcka till såväl kapitalkostnader som drift och löpande underhåll. Vart har pengarna tagit vägen?

Kanske dags att fråga fastighetsavdelningen. Om de pengar som varit avsedda för det löpande underhållet har försvunnit och inte går att hitta, så får man väl, även om det svider, lägga in nya pengar i teknik- och klimatnämndens budget. Det är bara möjligt, om överskottsmålet sänks.

För att bygga nya skolor eller bygga till befintliga är det högst naturligt att klara finansieringen med hjälp av lån. Det är sådant som lånemarknaden är till för. Inte mycket skulle bli byggt, om man först var tvungen att spara ihop till hela byggkostnaden. Det gäller både för privatpersoner, företag och kommuner. De flesta förstår att investeringar kräver belåning. För kommunerna, som har fördelen att kunna låna till mycket fördelaktiga villkor, borde det vara en självklarhet.

Robert Beronius tycks ha en egen definition av begreppet överskottsmål – en definition som innebär att överskottsmålet måste höjas om det ska bli pengar över till investeringar. I den debatt som förs runt om i vårt land och i riksdagen hävdas tvärtom att överskottsmålet måste sänkas eller tas bort helt för att möjliggöra ökade investeringar.

Magdalena Andersson är inne på att överskottsmålet bör ersättas av ett balansmål av just det skälet. Den kände ekonomen Lars Calmfors är numera inne på samma linje.

Ett lägre och mer relevant överskottsmål möjliggör satsningar i kommunens skolor.

Christina Hamnö (V)

Rune Karlsson, Husinge

Annons

Annons

Till toppen av sidan