AnnonsBilbolaget Roslagen

Kör säkert i vinter – här är expertens bästa tips: "Det absolut viktigaste är att ändra ditt mindset"

Genom att ställa in ditt mindset på vinterkörning undviker du bilförares vanligaste misstag vintertid: att inte anpassa hastigheten och sättet att manövrera bilen efter underlaget. Det menar Roger Lindkvist på Bilbolaget i Norrtälje trots att han vet vilken fantastisk kapacitet moderna bilars säkerhetssystem har idag.

"Samarbeta med bilens smarta säkerhetssystem så blir din körning trygg i vinter", säger Roger Lindkvist på Bilbolaget i Norrtälje.

– Kör långsammare och manövrera bilen mjukare när det råder vinterväglag. Det gäller inbromsningar, styrning och acceleration, inte bara att du ska vara försiktig i skarpa kurvor exempelvis. På så sätt samarbetar du med bilens smarta säkerhetssystem istället för att överskatta både bilens och dina förmågor, säger Roger.

Och visst har bilarna säkerhetssystem som definitivt hjälper föraren. Moderna bilar känns, och är, väldigt trygga. Roger igen:

– Antisladd finns på alla nya bilar och systemet känner direkt av om bilen börjar sladda. Det korrigerar automatiskt upp bilen igen vilket förstås minskar risken för olyckor när det är halt. Men faktiskt också med över 50 procent på vått väglag.

Likaså är bilens antispinnsystem till stor hjälp vid ishalka och snömodd. Systemet minskar drivhjulens slirande så att bilen får bättre väggrepp vid start och acceleration.

– Ska du iväg exempelvis i en korsning hjälper bilens antisladd till så att det är möjligt att få fäste och köra iväg.

Bilen reagerar inte likadant på vintern

Men också valet av vinterdäck har stor betydelse för att köra säkert menar Roger. Valet står mellan dubbfritt och dubbat – och försäljningen hos Bilbolaget talar sitt tydliga språk. Här är det dubbat som gäller.

Hitta rätt vinterdäck för dig och din bil – läs mer här

Det är dubbade däck som dominerar försäljningen hos Bilbolaget Roslagen.

– Drygt 72 procent av de däck vi säljer i Norrtälje och Östhammar är dubbdäck, trots att våra anläggningar ligger i Roslagen. Antagligen för att dubbdäcket klarar de flesta väglag på ett säkert sätt. Dessutom passar dubbdäck både erfarna och oerfarna förare, vilket är riktigt bra om bilen används av flera personer, säger han och fortsätter:

– Friktionsdäck, det vill säga vinterdäck utan dubbar, upplevs ibland som mer komfortabla än dubbdäck. De hjälper dig också att snabbt få stopp och manövrera bilen, men fordrar att du har lärt dig en körstil där du är lite mer beredd hela tiden.

Volvobilar är utrustade med ett speciellt system för att varna för halka bilarna emellan. Bilarna kommunicerar med varandra via en molntjänst.

– Om en Volvos säkerhetssystem triggats igång i närområdet skickar den en varning för halka till andra Volvobilar i samma område. Det har hänt mig flera gånger, säger Roger som menar att varningen är en jättebra heads-up när väglaget är lurigt och man inte ens misstänker att det är halt.

Hitta din nya eller begagnade Volvo hos Bilbolaget i Roslagen – läs mer här

Säkerhetssystemen i bilen kombinerat med bra vinterdäck minskar risken för olyckor i vinterväglag.

Roger tycker också att man ska använda sig av den adaptiva farthållaren som finns i många bilar. Och ställa in den för vinterväglag, alltså reglera så att avståndet till bilen framför blir större än under den ljusa årstiden.

– På så sätt hjälper bilen dig att inte komma för nära och du slipper riskera att inte kunna stanna i tid bakom framförvarande bil. Dessutom reagerar bilen snabbare på bromsen än vad du själv kan göra, säger Roger och avslutar:

– Den funktionen, liksom antisladd och antispinn, finns på alla nya bilar som Bilbolaget säljer. Dessa system och ditt mindset hjälper dig att köra säkert i vinter.

Mer information och kontaktuppgifter till Bilbolaget i Roslagen hittar du här

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Norrtelje Tidnings redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på [email protected]
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy