Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
BB i Norrtälje är ingen lösning på krisen i förlossningsvården

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det är åter kris i förlossningsvården. Vi är tyvärr inte förvånade.

Förlossningsvården i region Stockholm har i flera år varit extremt hårt ansatt. Under 2020 var det över 900 födande som inte kunde hänvisas vidare från en överfull förlossningsavdelning – därför alla andra förlossningsenheter också var fyllda till bristningsgränsen.

Förlossningsvården och sjukhusen i region Stockholm är underfinansierade och fler förlossningsplatser behövs, helst i går. Det är en av anledningarna till att en förlossningsklinik i Norrtälje inte är en lösning i dagsläget, skriver Catarina Wahlgren, Jonas Lindberg och Anna Sehlin. Foto: Isabell Höjman, TT.

Samtidigt är region Stockholm Sveriges rikaste region. Det är inte värdigt en så rik region att nyexaminerade barnmorskor inte orkar jobba heltid och slutar efter bara några år. På Södersjukhusets förlossning arbetar bara 22 procent av barnmorskorna heltid.

Annons

Annons

Det är inte värdigt en rik region som Stockholm att erfarna barnmorskor som jobbat länge knappt har någon löneutveckling alls. Och framför allt är det inte värdigt att vi i regionen har ett politiskt styre som vägrar ta offentlig debatt med sjukvårdspersonal och som fortsätter säga att styret satsar på sjukhusen och förlossningsvården – när man i själva verket skär ner. Nu har en tjänsteman utsetts till samordnare för att möta personalens krav, men vilken politisk dignitet, och vilken pengapåse, har de nya förslagen med sig?

Det moderatledda styret i regionen har i sin budget en ”satsning” på 50 miljoner på förlossningsvården. Detta ska sättas i relation till att enbart kvinnokliniken på Södersjukhuset måste spara över 70 miljoner kronor detta år.

Sverigedemokraterna slår sig i en debattartikel i Norrtelje Tidning för bröstet för en ”satsning” på 500 miljoner till akutsjukhusen. Detta ska sättas i relation till att enbart Danderyds sjukhus måste spara över 300 miljoner i år.

Det behövs en insikt om att hela förlossningsvården och sjukhusen är underfinansierade och att region Stockholm behöver fler förlossningsplatser, helst i går. Det är en av anledningarna till att Centerpartiet i Norrtäljes och Reidar Carlssons tankar om en förlossningsklinik i Norrtälje inte är en lösning i dagsläget. Norrtälje sjukhus och Tiohundra AB arbetar just nu för att överhuvudtaget komma med i regionens investeringsbudget för renovering och nya lokaler.

Annons

Annons

Vi måste satsa och ta politiskt ansvar för situationen just nu och lyfter därför följande politiska förslag.

1. Lyssna på barnmorskorna och inför förkortad arbetstid med bibehållen lön. Det är ett koncept som fallit väl ut, bland annat på Huddinge sjukhus akutmottagning. Personal trivs bättre, mår bättre, sjuktalen går ner och det blir lättare att rekrytera och behålla medarbetare.

2. Inför lönetrappor där det lönar sig att jobba kvar.

3. Höj OB-ersättningen. I dag får du högre OB-ersättning om du sitter i kassan på Ica än om du jobbar som barnmorska.

4. Öppna omgående upp för ytterligare 1 000 förlossningar per år på Karolinska sjukhuset.

5. Minska trycket på förlossningsavdelningarna genom att införa jouröppen mödravård med drop in-tider dit oroliga gravida kan vända sig istället för att behöva åka till förlossningen.

6. Ge samtliga förlossningskliniker i region Stockholm förutsättningarna att bedriva ”Min barnmorska”. Det är en verksamhet som är sprungen ur professionens idéer om hur man bäst knyter ihop förvård, förlossningsvård och eftervård.

Vi ser att det blågröna styret nu börjar nyktra till och inse allvaret, men vi vill också se tidplan och finansiering för de åtgärder som nu föreslås. Det är inte rimligt att den personal som jobbar inom dygnet runt-verksamhet med de mest krävande uppgifterna har sämre villkor än de som jobbar dagtid med friskare patienter i öppenvården.

Region Stockholm har råd. Men det vi undrar är om Irene Svenonius maktkoalition har den politiska viljan.

Catarina Wahlgren (V), gruppledare, region Stockholm

Jonas Lindberg (V), sjukvårdspolitisk talesperson, region Stockholm

Anna Sehlin (S), regionråd i opposition, region Stockholm

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan