Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Krisen i förlossningsvården kräver politiska satsningar

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Krisen inom förlossningsvården har gått från svår till akut. Igen hör vi barnmorskornas larm i Expressen den 25 oktober ”42 barnmorskor har sagt upp sig på Södersjukhuset sedan årsskiftet”.

Många kvinnor ser barnmorskeyrket som sitt drömyrke. Men övertid, stress och brist på återhämtning leder till en dålig arbetsmiljö och riskerar att hota patientsäkerheten, skriver Gabriel Kroon och Britt-Mari Canhasi. Foto: Lise Åserud, TT.

Medierna har därefter rapporterat att även cheferna på Södersjukhusets förlossningsavdelning har lämnat sina uppdrag och ytterligare 26 barnmorskor har sagt upp sig på Danderyds förlossning. Krisen i förlossningsvården drabbar även födande kvinnor i Norrtälje kommun.

Ansvariga politiker i det blå-grön regionstyret backar ansvaret genom att peka på sjukhusledningen samtidigt som de ser lösningen i att fler behöver utbilda sig till barnmorskor. Riksrevisionen har i en rapport granskat regeringens satsningar på fler utbildningsplatser i bristyrken. Rapporten som kom i februari 2021 visar att fler utbildningsplatser inte ledde till fler sökande och fler utbildade barnmorskor.

Annons

Annons

Arbetsvillkoren är avgörande för att fler ska vilja utbilda sig till barnmorska. Många kvinnor ser barnmorskeyrket som sitt drömyrke. Men övertid, stress och brist på återhämtning leder till en dålig arbetsmiljö och riskerar att hota patientsäkerheten.

Ansvaret för att upprätthålla en god förlossningsvård i en dålig arbetsmiljö är inte barnmorskornas. Barnmorskeförbundet ser lösningen i tydliga lönesatsningar över tid, innovativa arbetsmodeller, en barnmorska per födande i aktiv fas och fem patienter per barnmorska i eftervård.

Ansvariga politiker tar skydd bakom patientenkäten som presenterades i juni 2021 där en majoritet kvinnor uppgav att de var nöjda med sin förlossning. Barnmorskorna gör alltså ett fantastiskt jobb. Men barnmorskorna är också experter på sin arbetsmiljö och vi måste ta deras larm på allvar. Pandemin har också inneburit en högre arbetsbelastning för förlossningsvården och barnmorskorna behöver nu återhämta sig.

Det går inte att fortsätta spara på sjukhusen vilket också drabbar förlossningsvården. Det har orsakat brist på barnmorskor och brist på förlossningsplatser. Barnmorskorna kan inte springa fortare och kvinnorna inte föda snabbare. Sjukhusen kan inte effektivisera sig ur postpandemisk utmattning, personalbrist och arbetsmiljöproblem.

Annons

I en ohållbar situation måste ansvariga politiker kliva in och ta sitt ansvar för sjukhusen – för förlossningsvården. Sverigedemokraterna satsar en halvmiljard på akutsjukhusen under de kommande tre åren. Välbehövda pengar som kan användas till att stärka förlossningsvården i Stockholm. Sjukhusen behöver en andhämtning och en återstart.

Gabriel Kroon (SD), gruppledare Region Stockholm

Britt-Mari Canhasi (SD), regionpolitiker Region Stockholm

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan