Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Rädda Östersjön och det kustnära fisket

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Mycket tyder på att de föreslagna neddragningarna inte är tillräckliga för att rädda fisken i Östersjön. Dagens system fungerar inte för livet i haven och leder till kollaps av fiskpopulationer och ekosystem. Ett skifte måste till, skriver företrädare för Miljöpartiet. Foto: Håkan Humla.

Annons

EU-kommissionens förslag till neddragningar på både torskfiske och sillfiske i Östersjön är tydliga. Nu måste riksdagen sätta ner foten.

I dag går den största andelen fångad fisk från våra hav till fiskmjöl, till mat åt framförallt norska laxodlingar. Det storskaliga industrifisket i Östersjön fiskar närmare land och mycket tyder på att inte ens de nu föreslagna neddragningarna är tillräckliga för att rädda fisken i Östersjön.

Det kustnära fisket, de fiskare som fiskar för humankonsumtion, får allt större svårigheter att få fångst och den småskaliga förädlingsindustrin utefter kusten svårare att fortleva. Dagens system fungerar inte för livet i haven och leder till kollaps av fiskpopulationer och ekosystem. Ett skifte måste till!

Annons

Försiktighetsprincipen måste tillämpas och ekosystemansatsen få genomslag i förvaltningen. Vi vet inte allt som finns att veta och behöver agera på alla de indikationer som trots allt finns, från forskare, näringar och miljöorganisationer.

Annons

Miljöpartiet anser att:

● Neddragning av sill- och strömmingkvoten enbart ska belasta det storskaliga industrifisket som inte fiskar för humankonsumtion. Dispenser till industritrålare att fiska nära kusterna ska omedelbart upphöra.

● Havs- och vattenmyndigheten ska få i uppdrag att arbeta fram ett förslag på hur ett system för fördelning av kvoter skulle se ut med syfte att främja ett fiske som bidrar till att uppnå målet om god miljöstatus för våra havsområden enligt havsmiljödirektivet, och som främjar den lokala ekonomin och fisket för humankonsumtion.

● MSY-målet, om hur mycket fisk som “kan” fiskas upp utan att äventyra beståndens överlevnad, får inte vara ensamt styrande. Övriga mål om levande hav måste implementeras i förvaltningen.

● Sätt in de åtgärder som Sverige kan sätta in för att freda lekområden och återhämtningsområden omedelbart.

● Trålgränsen ska flyttas ut till tolv sjömil.

Camilla Rydstrand (MP), gruppledare, Norrtälje

Gabriel Liljenström (MP), gruppledare, Norrtälje

Bridget Wedberg (MP), Norrtälje

Dan Westin (MP), Norrtälje

Anja Lundin (MP), Norrtälje

Kai Larsson (MP), Norrtälje

Ulf Rosengren (MP), Norrtälje

Bengt Annebäck (MP), Norrtälje

Andreas Hagstedt (MP), Norrtälje

Mats Wilzén (MP), Norrtälje

Magnus Hellström (MP), Norrtälje

Rolf Ström (MP), Norrtälje

Maria Gardfjell (MP), riksdagsledamot, vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet

Elisabeth Falkhaven (MP), riksdagsledamot

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy