Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Vi vill inte förhindra att det blir fler skolplatser

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Roslagens oberoende parti vill att utförarna på den nya skolan, en eller flera, av själva skolverksamheten väljs med betydande omsorg som också tar ställning till erfarenheter som andra kommuner gjort av Internationella engelska skolan efter dess etablering, skriver Yvonne Svensson.

Bild: Anders Olsson

Annons

I ledarenDet är Alliansens fel om nya skolan blir försenad” ger Reidar Carlsson Alliansen skulden för ”debaclet" kring tomten Övre bryggårdsgärdet, där bland annat Engelska skolan är tänkt att ligga. I endast svepande penseldrag ger han tidigare majoritet (där även Centern ingick) och Socialdemokraterna något ansvar.

Som vi i Roslagens oberoende parti under själva fullmäktige genom vår ena gruppledare och skolpolitiker Johan Österberg påpekade, finns det mycket att ifrågasätta – och det har vi under flera år gjort – men vi väljer just nu hellre att försöka hjälpa till med att ta ansvar för kärnpunkten i detta ärende, nämligen behovet av skolplatser. (Inte utförare av skolarbetet.) Detta tycks Reidar Carlsson glömma när han säger att Sverigedemokraterna kommer att släppa igenom ärendet efter den så kallade minoritetsåterremissen som tre partier (Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet) åstadkom med en rösts övervikt.

Annons

Annons

Därför biföll även Roslagens oberoende parti Alliansens förslag, dock med en protokollsanteckning där vi reserverade oss för några för oss viktiga frågor, bland annat resursfördelningssystemet som med vårt mer genomtänkta system blir mer rättvist. För oss i Roslagens oberoende parti är det viktigaste att låta hela kommunen leva, inte förhindra en process när det behövs fler skolplatser. Dock anser vi att när det byggs en skola i centralorten, får det inte gå ut över landsbygdsskolorna i form av indraget underhåll eller i det värsta scenariot, nedläggning.

Protokollsanteckningen finns att läsa i sin helhet i det protokoll som publiceras från fullmäktige inom kort. Här följer våra viktigaste synpunkter:

· Att den fortsatta planeringsprocessen från och med i dag övervakas av barn- och skolnämnden, det vill säga den instans som besitter specialistkompetens inom området, som har att pröva olika tänkbara aktörer framöver i etapp 2 och 3.

· Att barn- och skolnämnden omedelbart tar itu med det efterfrågade arbetet med ett nytt resursfördelningssystem för hela grundskoleorganisationen.

· Att utförarna, en eller flera, av själva skolverksamheten väljs med betydande omsorg som också tar ställning till erfarenheter som andra kommuner gjort av Internationella engelska skolan efter dess etablering. Roslagens oberoende parti eftersträvar mångfald, en mångfald som inte är betjänt av en aktör som lägger beslag på tio procent av hela grundskolans elevunderlag i en och samma skolenhet.

Annons

Yvonne Svensson (Roop), gruppledare

Annons

NT kommenterar:

Jag har inte glömt hur Roslagens oberoende parti röstade i kommunfullmäktige. Men detta parti har två mandat i fullmäktige, medan Sverigedemokraterna har tio mandat. Det gör att Sverigedemokraterna är vågmästare i fullmäktige, till exempel när det gäller Internationella engelska skolans etablering. Roslagens oberoende partis två mandat spelar däremot ingen roll i denna fråga.

Vad gäller Alliansens skuld förstår jag inte riktigt vad Yvonne Svensson menar. Som jag skrev i ledaren har både dagens Alliansstyre och det tidigare S-C-MP-styret ett ansvar för att det saknas skolplatser. Däremot har Alliansstyret ansvaret för när en fråga tas upp i kommunfullmäktige, och när ett beslut kan bli klart. Det gör att Alliansstyret har ansvaret för om bygget av den nya skolan blir klar i tid före terminsstart 2023 eller inte.

Reidar Carlsson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy