Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Krav på återremiss riskerar orsaka brist på skolplatser

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Miljöpartiet säger sig i en debattartikel inte ha någonting emot fristående skolor. Tydligen är man bara emot Internationella engelska skolan (IES). Själv tycker jag det är bra att IES vill etablera sig i vår kommun. För det är bra med ett stort utbud av olika skolor.

Annons

Annons

Jag tycker det är bra att IES vill etablera sig i vår kommun. För det är bra med ett stort utbud av olika skolor, skriver Robert Beronius.

Bild: Johan Axelsson

De som argumenterar mot fristående skolor brukar ofta anföra att fristående skolor är sårbara, eftersom de till skillnad från kommunala skolor kan gå i konkurs. Genom att ha ett brett utbud av flera olika skolaktörer minskar vi sårbarheten, samtidigt som vi ökar möjligheterna för föräldrar och elever att välja en skola som passar dem bäst.

En skola som IES gör det också lättare att locka kvalificerade arbetstillfällen och arbetstagare till vår kommun. Det är bra för vår kommun och därför välkomnar jag att IES vill etablera sig i vår kommun.

Miljöpartisterna säger sig vilja värna om Montessoriskolan, men säger i samma debattartikel att hade de fått bestämma hade de byggt en kommunal skola istället. Hur nu det skulle göra någon skillnad för Montessoriskolan om det är IES eller kommunen som bygger en skola på platsen, kan man fundera på.

Under tiden som Miljöpartiet resonerar fram och tillbaka och yrkar på återremiss efter återremiss fortsätter antalet elever öka. År 2017 skulle en ny skola stå klar i Norrtälje enligt plan och beslut, men ändå hände ingenting under förra mandatperioden. Jag börjar förstå varför.

Annons

Den krassa verkligheten är att Miljöpartiet medverkat till nedläggning av flera skolor och gör allt man kan för att bromsa tillkomsten av fler skolplatser. Intentionen må vara god, men går kraven på återremiss igenom riskerar vi med hög sannolikhet att sakna skolplatser till höstterminen 2023. Är Miljöpartiet, tillsammans med Roslagens oberoende parti, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet berett att ta det ansvaret?

Robert Beronius (L), ordförande i barn- och skolnämnden

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan