Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
IS-terrorister kan inte hanteras som semesterresenärer

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi anser att det minsta man kan göra från kommunledningshåll är att åtminstone kraftigt demonstrera att till Norrtälje kommun är IS-terrorister faktiskt inte välkomna., skriver Andrea Kronvall och Jacob Heitmann. Foto Anders Sjöberg.

Annons

Robert Beronius (L) avvisar i en replik det förslag vi sverigedemokrater framförde gällande återvändande IS-terrorister. I vår debattartikel hävdade vi att de inte ska vara välkomna till Norrtälje kommun. Robert Beronius menar att det inte är görbart, främst för att det riskerar att drabba oskyldiga samt att det saknar lagstöd.

För det första, återvändande (på senare tid utvisade) IS-terrorister har bevisligen anslutit sig till den islamistiska militanta terrorsekten, vilka i sina propagandafilmer varit extremt tydliga med vad de sysslat med. Säkerhetspolisen (Säpo) vet vilka som rest från Sverige för att ansluta sig, vilka som blev kvar i fångläger efter ”kalifatets” fall 2019, och givetvis vilka som nu i veckorna utvisas till Sverige.

Annons

Annons

Med tanke på att de en gång, för inte alltför länge sedan lämnat Sverige, åkt till terrorsekten och bekänt sig som medborgare i Islamiska staten, borde de inte vara välkomna tillbaka. Det finns faktiskt anständighetsgränser för hur vi ska hantera skattepengar. Människor som åkt ner för att mörda (eller stötta mord av) oliktänkande, bränna upp människor levande, sälja och våldta kvinnor och barn, kan inte hanteras som vore de tillbaka från en semesterresa. Återigen, Säpo vet exakt vilka individer det gäller.

För det andra, i Sverige gillar man att upprepa att nya förslag ”inte är förenligt med lagstiftning”, och så säger man tvärsäkert att det är så. Och givetvis ska man hålla sig inom ramen för vad som är rådande inom en rättsstat, och därför kan man alltid låta en domstol pröva vårt förslag. Sverigedemokraterna anser att politiken ska arbeta preventivt, och det ingår i den representativa demokratin att faktiskt fatta beslut om problem som faktiskt kan komma till oss, istället för alltid säga i efterhand att ”oj, vi har varit naiva” eller ”vi såg det inte komma”.

Med handen på hjärtat, vill vi skriva debattartiklar om att inte behöva finansiera IS-krigare vars ”kalifat-drömmar” gick i kras? Nej, självfallet inte. Det är faktiskt helt absurt att behöva göra det.

Annons

Men nu landar detta problem hos oss i kommunerna eftersom den absoluta merparten av IS-terroristerna kommer gå rakt ut i samhället igen då vi inte har lagarna som krävs för att lagföra dem. Lite av poängen med att lägga förslaget är att visa på konsekvenserna av uteblivna insatser på lagstiftande nivå. Vi anser att det minsta man kan göra från kommunledningshåll är att åtminstone kraftigt demonstrera att till Norrtälje kommun är IS-terrorister faktiskt inte välkomna.

Andrea Kronvall (SD), oppositionsråd

Jacob Heitmann (SD), ersättare kommunfullmäktige

Annons

Annons

Till toppen av sidan