I ett antal debattartiklar, protokollsanteckningar, motiveringstexter samt mejl och samtal har vi i Miljöpartiet formulerat skälen till att vi är oroliga för vad Internationella engelska skolans (IES) etablering kan innebära för våra mindre skolenheter runt om i kommunen. Vi har också varit tydliga med att vi vill värna om att friskoleaktören Montessori i Norrtälje eller barnens skolmiljö inte ska offras i ivern att få IES till Norrtälje.
Annons
Annons
Barn- och skolnämndens ordförande Robert Beronius (L) vet exakt vad vi menar. Oron för hur nuvarande skolpengsmodell slår mot de mindre egenregiverksamheterna utanför tätorterna delade han dessutom själv i den direktsända gruppledardebatten före sommaren. Ändå är hans slutsats efter allt detta att Miljöpartiet ”är emot alla skolor”, vilket han skriver i ett inlägg på Facebookgruppen ”Politik i Norrtälje kommun”, citerat i Norrtelje Tidning 29 september.
Förhoppningsvis, och troligen, så har övriga som tagit del av debatten lyssnat in våra argument mer sakligt. Man behöver inte hålla med varandra om allt, men att avsiktligt misstolka och sprida dessa tolkningar vind för våg hör inte seriös politik till.
För att vara ännu tydligare: Hade vi fått bestämma hade planerna på en ny högstadieskola i Norrtälje som inleddes förra mandatperioden, och som beslutades i kommunfullmäktige juni 2016, byggts och startats i kommunal regi istället för att skrota planerna. Vi hade inte bäddat för IES till varje pris på en befintlig aktörs bekostnad. Men eleverna i IES kommer säkert att få det bra, det är de elever som blir kvar i mindre kommunala skolor som kommer att drabbas av sparkrav eller längre restider. Vi hade dessutom argumenterat för vår politik sakligt utan att påstå att alla som inte håller med om tillvägagångssättet ”är emot alla skolor”.
Annons
Camilla Rydstrand (MP), gruppledare
Gabriel Liljenström (MP), gruppledare
Andreas Hagstedt (MP), ersättare i barn- och skolnämnden
Mats Wedberg (MP), ordförande i Miljöpartiet Norrtälje