Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Den palliativa vården borde vara en del av Norrtäljemodellen

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Reidar Carlsson hävdar i en ledare att Vänsterpartiet av ideologiska skäl säger nej till att det privata bolaget Förenade Care ska få bedriva palliativ vård på Ros, Roslagens sjukhus. Han anser att det bara finns fördelar för vården och skattebetalarna.

I framtiden hoppas jag att Tiohundra AB får krav på sig och ges resurser att utveckla Norrtäljemodellen fullt ut, så att denna även omfattar den palliativa vården, skriver Bengt Annebäck. Foto: Måna J Roos.

Det är möjligt att det i dagsläget inte finns några alternativ, men frågan är av principiell betydelse inför framtiden. Vänsterpartiet har bemött påståendet.

Annons

Annons

Jag är inte vänsterpartist. Jag anser inte att all sjukvård måste drivas av offentliga aktörer. Jag är däremot motståndare till att vården ska styras av privata bolags vinstintressen. Det är en dyrbar form som styrs av efterfrågan och inte efter behov och splittrar vården.

ASIH, avancerad sjukvård i hemmet för de svårast sjuka, startades i Norrtälje av ett mycket uppskattat och välfungerande personalkooperativ, som senare i en upphandling förlorade verksamheten till ett privat bolag. Förenade Care AB bedrev ASIH och sluten palliativ vård i Finsta under några år.

Efter en tid ansåg man att man fick för dålig ersättning för den palliativa vården. Sjukvårdsnämnden höjde då ersättningen för den slutna vården och sänkte den för den öppna vården för att inte förlora verksamheten inom kommunen. Strax därefter lade Förenade Care ner den slutna vården och flyttade den till Täby. Orsaken var ekonomisk. Nu bedöms tydligen vinstmöjligheterna bättre när man kan använda lokaler på Ros.

Alla politiska partier ser stora fördelar med Norrtäljemodellens samverkan. Möjligheter till samverkansvinster mellan ASIH, hemtjänst och sjukhusets vård och primärvård är uppenbara. Att Tiohundra AB och Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON) inte från början såg behovet av att inlemma ASIH och den palliativa vården i Norrtäljemodellen är svårt att förstå.

Annons

En anledning är förstås att Tiohundra AB är och var underfinansierat. En annan anledning är att regionstyret av ideologiska skäl föredrar privatisering framför Norrtäljemodellens och Tiohundra ABs utveckling. All sjukvård i vår kommun bedrivs av aktiebolag med egna styrelser, inklusive Tiohundra AB, och det är väl också en förklaring till KSONs agerande.

Den här frågan har många intressanta aspekter. En fråga är hur det kom sig att kommunen bestämt sig för att ett speciellt vårdbolag ska bedriva verksamheten. Det är ju KSON:s uppgift att avgöra. Någon form av upphandling bör väl ske. I framtiden hoppas jag att Tiohundra AB får krav på sig och ges resurser att utveckla Norrtäljemodellen fullt ut.

Bengt Annebäck (MP), grön senior

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan