Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Debatt: Etableringen av IES riskerar att bli ett problem för alla skolbarn

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Etableringen av Internationella engelska skolan i Norrtälje stad riskerar att ske på bekostnad av de elever som inte väljer att gå i den nya skolan, skriver Anja Lundin.

Bild: Anders Olsson

Annons

Många känner säkert till att Internationella engelska skolan (IES) planerar etablering i Norrtälje. Har du tagit reda på vad en sådan etableringen skulle innebära för dig och de barn som just du tänker på när det kommer till skolfrågor?

Vi vill alla att barn ska få bästa möjliga förutsättningar, men det måste väl gälla alla barn? Att barn på landsbygden ges samma tillgång till en bra skola nära hemmet som de som bor i större orter borde vara självklart i en skärgårds- och landsbygdskommun.

Fördelning av skolpengen i relation till elevers och enheters olika behov är ett komplext regelverk som i dag inte lyckas ta hänsyn till kommunens särskilda ansvar att erbjuda just en jämlik skola. Etableringen riskerar därför att ske på bekostnad av de elever som inte väljer att gå i den nya skolan. Skolpengen som vi alla bidrar till via skatten bör fullt ut användas för att ge skolbarn tillgång till en bra skola nära hemmet med utbildad personal, funktionella lokaler och andra förutsättningar som garanterar alla barn en jämlik skolgång.

Annons

Annons

Det är väldigt kostnadseffektivt att, som IES planerar, driva en stor skola i centrala Norrtälje med studiestarka elever (som man erhåller med engelsk profil) jämfört med vad det kostar kommunen att hålla en liten skola på landsbygden flytande. IES kommer dock att erhålla en skolpeng utifrån kostnaden för det senare vilket skapar ett guldläge för vinstutdelning till ägarna av den nya verksamheten (skolverksamheten kommer dock säkert att vara bra, det kommer att räcka och bli över).

På detta vis utarmas resurserna som vi samlat ihop och som var tänkta till elevernas lärande. Att avsiktligen pumpa in mer pengar än vad som rimligen behövs för att driva en stor kostnadseffektiv central enhet samtidigt som andra enheter går med underskott, det är vansinnigt dålig användning av skattemedel. Det är som att ersätta en bredbandsaktör lika mycket för en fiberanslutning av en lägenhet i Norrtälje som det kostar att ansluta en fastighet på Arholma. Det går inte att försvara ens för den främsta förespråkaren av fri marknad.

I dag måndag ligger avtalet om marköverlåtelse mellan kommunen och det företag som ska bygga IES upp på kommunstyrelsens bord. När beslutet ska tas bör ingen ha missat att etableringen av IES riskerar att bli ett problem för alla skolbarn eftersom det vrider isär välfärdssystemet.

Annons

Vill vi inte istället fördela resurserna på ett sätt som gör att vi kan behålla och utveckla de mindre skolor som vi har runt i kommunen innan föräldrar tvingas välja bort de mindre enheterna för att de inte har ekonomi nog att hålla kvalitet? Låt en levande landsbygd över hela Roslagen vara mottot, där barn och föräldrar kan känna sig försäkrade om ett levande och kunskapsinhämtande Roslagen; att rospiggarna är ro slagna i hela Roslagen.

Hur vill du ha framtiden? Din lokala politiska representant behöver ett besked från dig angående om du har lust att överfinansiera en verksamhet för att låta överskottet gå till det Luxemburg-baserade riskkapitalbolaget Paradigm Capital AG, eller om det finns en liten Robin Hood i dig som, vad vet jag, faktiskt fördrar att pengarna ska användas för det vi förmodas betala skatt för?

Anja Lundin (MP)

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy