Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Debatt: Blåögt att lita på vaccinvägrarnas goda omdöme

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Att förlita sig på vaccinvägrarnas goda omdöme och vilja till uppoffringar känns lite väl blåögt. Tvång är ingen lösning. Vaccinpasset borde då vara en lämplig och fungerande medelväg, skriver Rune Karlsson. Foto: Johan Nilsson, TT.

Annons

Är valfrihet för den enskilde alltid eftersträvansvärt? Eller måste individens valfrihet ibland vägas mot våra gemensamma intressen – det vill säga samhällsintresset? Det är väl det här som det ofta handlar om när vi debatterar – oavsett om debatten gäller marknadsskolan, vaccinpassen eller äganderätten.

Om vi tar det här med vaccinpasset, så undrar jag hur Folkhälsomyndigheten och regeringen kan vara så naiva att de tror att de, som inte vill vaccinera sig, frivilligt ska ålägga sig själva en rad restriktioner, samtidigt som de ser hur vi andra återgår till ett liv utan restriktioner. De ovaccinerade kommer sannolikt att göra som alla andra – återgå till det ”normala”, när restriktionerna upphör.

Annons

Annons

Tvång är ingen lösning på problemet. Så har man inte alltid sett på saken. Själv fick jag dysenteri, när jag 1972 arbetade i Teheran. Sjukdomen bröt ut på planet hem. Jag tog en taxi från Arlanda direkt till Roslagstulls sjukhus. De tog prover och skickade sedan hem mig att sova bredvid min sambo några nätter i väntan på provsvar. När svaret kom var den akuta sjukdomsfasen redan över. Jag blev ändå tvångsinlagd i tre veckor. Efter det fick jag någon form av kommunarrest. Den innebar att jag under ett antal månader inte fick lämna Stockholms kommun.

I dag ser smittskyddslagen annorlunda ut. För att tillgripa tvångsinläggning krävs att patienten vägrar att låta sig läggas in och att saken prövas i domstol. Så tvång är nog inte rätt metod, även om den är möjlig. Men att förlita sig på vaccinvägrarnas goda omdöme och vilja till uppoffringar känns samtidigt lite väl blåögt.

Vaccinpasset borde då vara en lämplig och fungerande medelväg. Den som vill kunna delta i det sociala livet och gå på bio, teater, konsert eller idrottsevenemang väljer då att vaccinera sig. Den som inte vaccinerar sig väljer därmed att avstå från allt detta.

Det här är inte konstigare än att den som vill kunna köra bil väljer att ta körkort. Jag har aldrig hört någon klaga på bristande valfrihet i trafiken. Alla vettiga människor förstår och accepterar att man inte får köra på vänster sida, att man måste stanna för rödljus och att man måste ha körkort för att framföra en bil.

Individens valfrihet är bra, men den måste vägas mot andras intressen och ibland begränsas.

Rune Karlsson, Husinge

Annons

Annons

Till toppen av sidan