Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Debatt: Politiker – en antidemokratisk mobbare?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

På riksplanet har numera Moderaterna, Krisdemokraterna och Liberalerna kommit till insikt om att en normalisering av umgänget med Sverigedemokraterna är att föredra. Så icke Centerpartiet, skriver Sven Olof Wallinder. Foto: Henrik Montgomery, TT

Annons

Reidar Carlsson skriver i sin ledare att Per Lodenius har en viktig uppgift att få övriga allianspartier att säga nej till samarbete med Sverigedemokraterna. Det är uppenbart att Reidar Carlsson inte har lärt sig något av de demokratiska övertramp våra politiker ägnat sig åt sedan 2010, då Sverigedemokraterna tog plats i riksdagen. Dessa politiker, från skilda läger, har uppträtt odemokratiskt, ohederligt och dessutom kontraproduktivt, då Sverigedemokraterna har växt för varje år. De som säger att politiker är elaka, ohederliga och inte särskilt smarta har här en poäng.

Annons

Reidar Carlsson förväntar sig nog i sitt utspel en kommande ryggdunk från sin partiledare Annie Lööf. Hon missar sällan en chans att kritisera Sverigedemokraterna för dess ursprung och historia med påstådd rasism. Detta gör hon helt ogenerat, trots att Centerpartiets föregångare Bondeförbundet hade rasistiska formuleringar i sitt partiprogram mellan 1933-1946: ”Som en nationell uppgift framstår den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement samt motverkandet av invandring till Sverige av icke önskvärda flyktingar. Folkmaterialets bevarande och stärkande är en livsfråga för vår nationella utveckling.”

Annons

Jag minns den gamle hedersmannen, förre centerledaren Thorbjörn Fälldin. För mig är det helt osannolikt att han skulle ha nedlåtit sig till de tarvligheter som Centerpartiet ägnat sig åt under senare tid.

Partiet har haft en helt dominerande fråga på sin agenda: att hålla Sverigedemokraterna utanför allt inflytande. För mig framstår Centerpartiet som nästintill ett enfrågeparti i sin odemokratiska fokusering att "ogiltigförklara" 20 procent av de röstsedlar som läggs i valurnorna.

Annie Lööf missar sällan en chans att kritisera Sverigedemokraterna för dess ursprung och historia med påstådd rasism, skriver Sven Olof Wallinder. Foto: Anders Wiklund, TT.

På riksplanet har numera Moderaterna, Krisdemokraterna och Liberalerna kommit till insikt om att en normalisering av umgänget med Sverigedemokraterna är att föredra. Så icke Centerpartiet. Centerpartiet har även skadat vår demokratis anseende genom att medverka i Decemberöverenskommelsen 2014 och Januariavtalet 2019, båda med syftet att utestänga stora delar av valmanskåren från inflytande.

Jag har inga bindningar till något politiskt parti och har inte heller förmånen att känna någon aktiv politiker. Jag betecknar mig själv som en vanlig väljare, som nu har fått nog. Nog av de tarvligheter som politiker i skilda läger visat genom att bland annat åsidosätta de demokratiska spelreglerna.

Annons

Jag hoppas nu att våra lokalpolitiker i Norrtälje har kraft och moral att slå in på nya umgängesformer i det politiska hantverket, fritt från mobbning och antidemokratiska avtal.

Annons

Sven Olof Wallinder, Norrtälje

NT kommenterar:

Det är helt fel att Decemberöverenskommelsen och Januariavtalet var odemokratiska, som Sven Olof Wallinder påstår. Det är inte antidemokratiskt för partier att göra upp med varandra med syfte att hålla andra partier borta från makten.

Och det spelar ingen roll att det finns partiledare som tycker samma sak, som Jimmie Åkesson (SD), inte heller att M-ledaren Ulf Kristersson tycker att dessa överenskommelser var att "mixtra med demokratin". För inte var det väl någon som tyckte att det var antidemokratiskt när de rödgröna partierna i valet 2002 gjorde upp om att hålla övriga partier borta från makten, eller att allianspartierna efter valen 2006 och 2010 gjorde upp om att hålla de rödgröna partierna borta från makten?

Men när det gäller Sverigedemokraterna tycks bland annat Sven Olof Wallinder ha en helt annan uppfattning. Då är det antidemokratiskt om andra partier inte vill ge Sverigedemokraterna makt. Och detta trots att Sverigedemokraterna har agerat på exakt samma sätt i de kommuner där partiet har fått makten, och har förhoppningar om att tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna kunna agera på exakt samma sätt i riksdagen efter valet 2022.

Enligt den här inställningen är det alltså bara det fåtal länder som har samlingsregering, som Schweiz, som kan kallas demokratiska. Alla andra länder är odemokratiska och styrs av politiker som är mobbare.

Annons

Annons

Men så är det självklart inte. Det är inte odemokratiskt att inte alla partier finns med i regeringen. Det innebär inte heller att rösterna på partierna utanför regeringen är "ogiltigförklarade". (För övrigt har Sverigedemokraterna som mest fått 17,5 procent av rösterna i ett riksdagsval, inte 20 procent.) Det innebär bara att dessa partier inte har lyckats ingå i en majoritet. Så fungerar det i en demokrati. Den som får majoriteten av rösterna styr.

Hur kan Sven Olof Wallinder och andra ha hamnat så fel? Troligen är det Sverigedemokraterna som har varit väldigt skickliga i sin propaganda och lyckats få många väljare att tro det är odemokratiskt och mobbning om några partier gör upp för att stänga ute andra partier från makten. Jag tror att Jimmie Åkesson mycket väl vet att både Decemberöverenskommelsen och Januariavtalet är demokratiska, men han vet att hans parti vinner väljare på att sätta på sig offerkoftan. Och då bryr han sig inte om att han sprider osanningar.

Det är inte konstigt att en populist som Jimmie Åkesson gör på det sättet, och definierar demokrati på ett sätt som gynnar det egna syftet. Mer skrämmande är att kunniga och kompetenta politiker som Ulf Kristersson ser sig tvungna att använda samma metod. Det urholkar begreppet "demokrati”.

För övrigt förstår jag anledningen till att Sven Olov Wallinder citerar ett nästan 100 år gammalt partiprogram, men jag förstår inte alls vad det har med demokratins spelregler att göra. Och Sven Olov Wallinder bör nog googla lite på vad Thorbjörn Fälldin hade att säga om Sverigedemokraterna innan han spekulerar i vad denne hade sagt om Centerpartiets ovilja att samarbeta med Sverigedemokraterna.

Reidar Carlsson

Annons

Annons

Till toppen av sidan