Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Så tillgodoser vi behovet av skolplatser

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Överst på alliansens prioriteringslista står en utbyggnad av Svanberga skola med fler klassrum, tillagningskök och matsal, skriver Robert Beronius. Foto: Anders Sjöberg.

Annons

Ulrika Falk (S) och Margareta Lundgren (S) skriver i en debattartikel att fler skolplatser behövs i Norrtälje. Det stämmer, men det är också ett faktum att vi står inför satsningar som snarare räknas i miljarder kronor än miljoner kronor.

Annons

Allians för Norrtäljes politik möjliggör de satsningar som behöver göras. Genom att kroka arm med näringslivet som bygger nya förskolor och skolor, frigörs pengar till att rusta upp och bygga ut de befintliga kommunala förskolorna och skolorna. Ett högt överskottsmål i budgeten bidrar också till att möjliggöra de investeringar som måste göras.

Annons

Jag välkomnar att Socialdemokraterna förstår att det behövs fler skolplatser, men när Socialdemokraterna styrde kommunen fanns inte ens en lokalförsörjningsplan, vilket gjorde att nödvändiga investeringar inte heller fanns med i investeringsbudgeten.

Under denna mandatperiod har Socialdemokraterna motsatt sig försäljningen av tingshuset, som numera är en högstadieskola, samt etableringen av Internationella engelska skolan (IES). Socialdemokraterna vill också se ett lägre överskottsmål, vilket alltså innebär mindre pengar till de investeringar som måste göras. Med den politiken blir det inte fler skolplatser.

Alliansen har tagit fram en prioritetslista över de kommunala investeringar som behöver göras inom närtid. Överst på listan står en utbyggnad av Svanberga skola med fler klassrum, tillagningskök och matsal. I Svanberga vill vi också bygga en ny förskola som ersätter dagens två förskolor, varav den ena i dag enbart består av paviljonger.

Alliansen prioriterar också en ny sammanhållen F-9-skola i Älmsta med tillhörande förskola. Liksom nya lokaler för Parkens förskola, Skarsjö förskola, Länna förskola och Skebo förskola. Länna skola och en utbyggnad av grundsärskolan finns också med på prioritetslistan.

Annons

Alla dessa satsningar kommer kräva enorma kommunala investeringar. Ska vi lyckas med detta krävs en politik som inte bara ser problemen, utan som också kan leverera lösningar.

Robert Beronius (L), ordförande i barn- och skolnämnden

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy