Under de kommande tio åren kommer det att behövas 1 600 nya grundskoleplatser i Norrtälje stad. Det är en hisnande summa, och kommer att kräva flera nya skolor.

Det finns både behov och möjlighet att vid Park-Grind-området i centrala Norrtälje bygga en ny skola. Läget är utmärkt, den befintliga skolan i uselt skick och behoven uppenbara, skriver Ulrika Falk och Margareta Lundgren.
Bild: Linus Chen Magnusson
Många skolor är redan i dag överfulla och eleverna trängs i dyra paviljonglösningar. Inte nog med det; flera befintliga skollokaler är i mycket dåligt skick. För vissa skolor, som exempelvis Parkskolan, är lokalerna i så pass uselt skick att det bästa vore att riva och bygga nytt.
Samtidigt tar det tid att färdigställa en skola. Utredningar behöver göras, detaljplaner ska fastställas, tekniska förutsättningar ska klargöras. Tio år må låta som lång tid, men ska Norrtälje stad lyckas leverera 1 600 nya grundskoleplatser samt renoverade lokaler på ett decennium krävs handlingskraft. Beslut behövs i dag, inte imorgon.
Annons
Annons
Kommunen har som uppgift att erbjuda skolplatser åt alla elever, och därmed faller ansvaret för att lösa fler skolplatser tungt på det moderatledda styret i Norrtälje kommun. Tyvärr verkar styret bara ha ett mål i sikte: att låta Internationella engelska skolan (IES) etablera sig. Problemen med den lösningen är många: långsiktigt räcker det inte, och kortsiktigt så etablerar IES sig på en plats där det redan ligger en uppskattad och välfungerande skolverksamhet – Montessoriskolan i Vigelsjö.
Montessoriskolan beskriver själva med förvåning att de ”som befintlig hyresgäst inte blivit erbjudna möjlighet att utvidga vår verksamhet”, detta trots att de i ”flera år varit i kontakt med kommunen kring möjligheter för expansion”. Häpnadsväckande, minst sagt.
I stället tvingas de 140 eleverna från Montessoriskolan bort för att bereda plats för en verksamhet, IES, som det moderatledda styret tydligen värderar högre. Det är inte bara häpnadsväckande, det är också ologiskt. Det snabbaste och enklaste sättet att skapa fler skolplatser på tomten där Montessoriskolan huserar vore naturligtvis att ge Montessori i Norrtälje tillåtelse att utvidga sin verksamhet.
Med allt fokus på att tillgodose IES önskemål lägger det moderatledda styret alla ägg i en korg. Man spelar ett väldigt högt spel; skulle IES etablering misslyckas så finns det ingen annan plan eller lösning för att få fram fler skolplatser.
Annons
Runtom i Norrtälje ökar samtidigt behovet oerhört snabbt. Därför vill vi socialdemokrater att man på alla sätt man kan skyndar på bygget av en ny skola i Björnö. Många familjer har flyttat dit de senaste åren, och Frötuna skola är minst sagt överfull. Samtidigt finns det både behov och möjlighet att vid Park-Grind-området i centrala Norrtälje bygga en ny skola. Läget är utmärkt, den befintliga skolan i uselt skick och behoven uppenbara. Här skulle vi socialdemokrater snarast vilja inleda ett arbete med att bygga en ny, stor skola åt Norrtäljes unga.
Annons
På annat håll i kommunen finns det ritningar för en ny, sammanhållen F9-skola i Älmsta, men något beslut om när den ska byggas syns inte på horisonten. I Svanberga och Hallstavik har kommunen själv konstaterat att det behövs större och upprustade skollokaler, men konkreta planer lyser med sin frånvaro även där.
Norrtälje kommun växer, och det är i grunden bra. Att vi får fler barnfamiljer och skolungdomar som flyttar till vår vackra kommun är fantastiskt. Det kommer dock med ett visst ansvar som någon behöver axla. Nya skolor behöver planeras, ett antal byggas ut, och de flesta behöver rustas upp. Vi socialdemokrater ser framtiden an, och vill investera så att alla elever i Norrtälje kommun får sin undervisning i moderna skollokaler.
Ulrika Falk (S), oppositionsråd Norrtälje kommun
Margareta Lundgren (S), 2:e vice ordförande barn- och skolnämnden