Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Debatt: Orimligt kräva att små skogsägare ska inventera nyckelbiotoper

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det är inte rimligt att förvänta sig att små skogsägare ska ha kompetens och förutsättningar att själva inventera nyckelbiotoper på sina fastigheter, detta är dock ett högst rimligt krav när det kommer till de större skogsägande bolagen, skriver Jonas Löfstedt och Stefan Lindstedt. Foto: Gorm Kallestad, TT.

Annons

Det är helt korrekt, som Amalia Mattsson skriver i sin debattartikel, att vi i sammanhanget behandlar stora och små skogsägare olika och det gör vi i enlighet med det skogliga sektorsansvaret och utifrån proportionalitetsprincipen. Det är inte rimligt av samhället och staten att förvänta sig att små skogsägare ska ha kompetens och förutsättningar att själva inventera nyckelbiotoper på sina fastigheter, detta är dock ett högst rimligt krav när det kommer till de större skogsägande bolagen. Det är också så regeringen har resonerat när man historiskt givit Skogsstyrelsen i uppdrag att inventera nyckelbiotoper.

Annons

Annons

Vi delar Amalia Mattssons bild av att registreringen av en nyckelbiotop har fått en förändrad betydelse under årens lopp och att det finns skogsägare som haft svårt att sälja virke från nyckelbiotoper, känt frustration och hamnat i en ekonomisk knipa.

Om registreringen av en nyckelbiotop är att beakta som ett myndighetsbeslut eller ett kunskapsunderlag har olika kammarrätter dragit olika slutsatser kring. Det är därför viktigt att lyfta frågan till högsta instans så att det blir klart vad som gäller.

Jonas Löfstedt, regionchef Skogsstyrelsen

Stefan Lindstedt, distriktschef Skogsstyrelsen

Annons

Annons

Till toppen av sidan