Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Debatt: Våldtäktsdomen minskar förtroendet för det svenska rättsväsendet

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Förtroendet för rättsväsendet är det viktigaste en nation har. När samhället inte klarar upprätthålla grundläggande trygghet så blir det naturligt för medborgaren att söka sin trygghet annorstädes.

Den svenska rättsstaten bedömer att två års fängelse är skipad rättvisa. Det är upprättelsen för kvinnan som blev kidnappad, torterad och våldtagen. Det här är ett exempel på när rättsväsendet lämnar brottsoffret utan upprättelse och fokuserar på rättigheterna för gärningsmannen, skriver Jan Emanuel Johansson. Foto: Henrik Montgomery, TT.

I den grundläggande tryggheten bor vetskapen om straffproportionalitet samt upprättelse då du blivit utsatt för brott. I ett samhälle som inte förmår detta riskeras att medborgaren söker privata lösningar, inte bara för säkerhet, utan även för repression.

Frågan är vart Sverige är på väg? Frågar vi våra ansvariga politiker så säger de att straffsatserna är relevanta och att rättsväsendet fungerar. Men hur ser det ut i praktiken? Hur döms en människa som på riktigt förstört livet för andra människor?

Annons

Annons

Två bröder kidnappar en kvinna och för ner henne i en källare. Med kniv och pistol tvingar de av henne kläderna. De binder henne för att sedan våldta och tortera henne. Hon bönar och ber för sitt liv. Tortyren och våldtäkten pågår under 17 timmar. Den mest aktive brodern, vi kallar honom A, har tidigare gjort sig skyldig till tortyrliknande våldtäkter med brutalt våld samt olaga hot.

A döms till tio års fängelse och utvisning. Efter straffrabatter så återstod 4,5 år. Detta överklagades och straffet landade på två år i Högsta domstolen. Då A uppger att han var 16 år (ingen av tidigare rättsinstanser trodde på detta) då brottet begicks samt att han varit häktad under överklagandetiden som överstiger det nya straffvärdet så tilldelas A 840 000 kronor i skadestånd av staten.

Beslutet togs den 11 augusti. Pengarna betalades ut nu i dagarna. Parallellt informerar migrationsverket att A är kvar i Sverige, det vill säga utvisningen har inte verkställts. A är nu en rik, fri man, som vandrar på gatorna i Malmö.

Detta betyder i realiteten att rättsstaten bedömer att två års fängelse är skipad rättvisa. Det är upprättelsen för kvinnan som blev kidnappad, torterad och våldtagen. Den andra kvinnan A tidigare hade våldtagit ihop med en annan man genom att bryta sig in i hennes hem, misshandla henne, ta strypgrepp på henne och turas om att våldta och förnedra henne inte får någon upprättelse alls. Absolut ingen. Det får inte heller de som A pressat på pengar genom vapenhot. Deras upprättelse försvann i straffrabatten.

Annons

Annons

Nu att påminna om: Det kunde varit din dotter. Hade du känt att hon fått upprättelse?

För mig är svaret nej. Rättsväsendet lämnar brottsoffret utan upprättelse och fokuserar på rättigheterna för gärningsmannen. Vissa må säga att detta fokus är civiliserat. Jag säger att det slår undan förtroendet för rättsväsendet. Det uppmanar till att ta rättvisan i egna händer – en utveckling vi inte vill ha.

Rätt hade varit att helt radera den orättfärdiga straffrabatten. Det hade genererat ett straff om minst 15 års fängelse. Utvisning skall sedan ske direkt från fängelset till hemlandet.

A ska aldrig någonsin mer få sätta sin fot i Sverige. Allt annat är en spottloska i ansiktet på offren, dess anhöriga och alla som tror på samhället.

Jan Emanuel Johansson, socialdemokrat i intern opposition

Jan Emanuel Johansson.

Bild: Anna Wikström

Annons

Annons

Till toppen av sidan