Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Debatt: Hög tid att satsa på solceller – du gör en insats för en renare värld

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Enligt Svensk Solenergi och statistik från elnätsföretagen verkar solenergin gå mot ett nytt rekordår i Sverige. Trots det är det långt kvar till att solenergin kan bli den största energikällan för elproduktion. 2020 gav solenergin mer än 1 TWh (1 terawattimme = 1 000 000 000 kilowattimmar) och det kan ju låta mycket, men det var bara en procent av all el som producerades i Sverige det året.

Det är hög tid för dig som ännu inte investerat i solceller att ta steget fullt ut. Förutom att du på sikt får gratis el, så gör du en insats för en renare värld med solenergi. Och det under många år framöver, då solcellerna beräknas leverera energi i cirka 40 år, skriver Solcellsgruppen i Naturskyddsföreningen Roslagen.

Bild: Lisa Dammvik

Tar vi en titt på ett annat land i Europa där solenergin har gått starkt framåt de senaste åren, Tyskland, så kan vi se att det dröjde bara tio år innan solelen gav så mycket som 39 TWh från det att det producerades en procent el med hjälp av solen, enligt Tomas Kåberger, professor i Industriell energipolicy vid Chalmers och ordförande i Renewable Energy Institute, Tokyo.

Annons

Annons

Det är med andra ord hög tid för dig som ännu inte investerat i solceller att ta steget fullt ut. Förutom att du på sikt får gratis el, så gör du en insats för en renare värld med solenergi. Och det under många år framöver, då solcellerna beräknas leverera energi i cirka 40 år.

Har du eller din bostadsrättsförening inga bra tak att sätta upp solceller på så finns det ju möjlighet att placera dem på marken. Det finns det flera exempel på i vår kommun. Med vårt lands unika möjlighet att kombinera sol, vind och vatten har vi bra möjligheter att inom en snar framtid vara helt oberoende av fossila bränslen och energislag.

När solcellerna och batterierna har blivit ännu billigare så blir den kombinationen ännu mer effektiv än kombinationen sol, vind och vatten. Du fyller på batterierna med energi när solen skiner och använder energin när det är mörkt eller mulet, med vind- och vattenkraft som en backup, enkelt och effektivt.

Ett annat starkt vägande skäl till att satsa på solceller och solenergi har vi på nära håll fått uppleva denna sommar. De uppmärksammade bränderna, översvämningarna, raserade glaciärer, torka som bidrar till matbrist med mera sägs vara ett resultat av vårt sätt att skapa energi till uppvärmning, transporter, odling och mer därtill av fossila bränslen.

Är du intresserad av att göra en lokal insats för mer solenergi så finns det i Naturskyddsföreningen Roslagen en solcellsgrupp som arrangerar studiebesök och samverkar med kommunens energi- och klimatrådgivare samt utbyter tankar och idéer om solenergi vid interna träffar. Vill du ha rådgivning på plats så kan du hitta mer om det på kommunens hemsida: https://www.norrtalje.se/info/bo-och-miljo/energi-och-uppvarmning/energi--och-klimatradgivning/

Annons

Annons

Vi behöver alltså inte vänta på att de stora elproducenterna ska steget mot mer förnybar energi, vi kan många tillsammans skapa solenergi genom att anlägga solceller på våra tak, såväl enskilda som på bostadsrättsföreningar och hyresbostäder eller som sagt, på marken, i anslutning till din bostad eller förening.

Solcellsgruppen i Naturskyddsföreningen Roslagen

Tiit Nurmela

Tage Sundblom

(Tage Sundblom är också ersättare i teknik- klimatnämnden för Socialdemokraterna)

Birjer Johnsson

Klas Granström

energi och klimatrådgivare Norrtälje kommun

Lasse Björklund

Ola Nordstrand

(Ola Nordstrand är också ledamot i Norrtäljes kommunfullmäktige för Vänsterpartiet.)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan