Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Debatt: Låt alla med daglig LSS-verksamhet få den extra ersättningen

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Personer med LSS-insatser blir bara fattigare och fattigare, något som bland annat Riksförbundet FUB har uppmärksammat i en rad debattartiklar den senaste tiden.

KSON bör tänka om och betala ut den extra hab-ersättningen även till dem som har daglig verksamhet utanför Tiohundra AB. Det tycker vi de har de rätt till, skriver Magnus Schubert. Foto: Christina Bodén.

Personer med så stora funktionsnedsättningar att de inte har arbetsförmåga är tvungna att leva på aktivitets- eller sjukersättning. Den ersättningen kan som mest vara 10 036 kronor i månaden 2021. Dessutom betalar dessa personer mer i skatt än vad en vanlig löntagare gör som en konsekvens av jobbskatteavdraget.

Ett sätt att påverka ekonomin (på kommunal nivå) för personer som har LSS-insatsen daglig verksamhet är att dessa personer får en slags lön, eller hab-ersättning som det kallas i dagligt tal. Denna ersättning betalas ut av utföraren utifrån den ersättning som KSON (Kommunalförbundet sjukvård och omsorg Norrtälje) betalar till bland andra det kommunala bolaget Tiohundra AB och andra enskilda aktörer, som Kooperativet Industrihuset som är en idéburen och medlemsägd förening utan vinstintresse.

Annons

Annons

För att stimulera kommunerna att betala ut en högre hab-ersättning har Socialstyrelsen under fyra år betalat ut cirka 350 miljoner per år till Sveriges kommuner. Ersättningen till respektive kommun har baserats på antal invånare med LSS-insatsen daglig verksamhet (cirka 2,5 miljoner kronor till Norrtälje kommun 2021).

Det har inneburit att varje person på daglig verksamhet i kommunen fått cirka 9 000 kronor extra per år under de senaste tre åren.

Men i år fick de som har daglig verksamhet i enskilt drivna verksamheter ingen ersättning alls till midsommar som tidigare. Varför då, kan man undra? Jo, eftersom Tiohundra AB har haft så låg hab-ersättning i sina verksamheter och inte höjt den på över tio år har FUB Norrtälje länge krävt att man inom Tiohundra AB måste höja sin hab-ersättning.

FUB:s förslag till höjning har då baserats på den modell och ersättningsnivå som vi på Kooperativet Industrihuset använder och som räknas upp varje år. Detta har KSON och Tiohundra AB nu accepterat.

Men en konsekvens av detta har inneburit att KSON i år tagit alla pengar från statsbidraget (som är baserat på alla med daglig verksamhet i kommunen) och gett till Tiohundra AB för att bolaget skall betala ut (nästan) samma ersättning som vi gjort hela tiden till dem med daglig verksamhet i Tiohundra AB för 2021.

Annons

Detta innebär då i sin tur att de som har daglig verksamhet hos oss eller hos andra enskilda aktörer i kommunen går miste om cirka 9 000 kronor 2021.

Detta gäller dock inte dem som är placerade av en annan kommun, till exempel Täby. För de som är placerade hos oss från Täby kommun har även i år fått extra hab-ersättning på samma sätt som tidigare år.

Vi vill även understryka att Kooperativet Industrihuset inte får mer pengar än Tiohundra AB för sin verksamhet, snarare tvärtom.

Vi uppmanar därför KSON att tänka om och betala ut den extra hab-ersättningen utifrån det rekvirerade statsbidraget enligt samma modell som tidigare år till alla som har daglig verksamhet i andra verksamheter än Tiohundra AB. Det tycker vi de har de rätt till.

Magnus Schubert, verksamhetschef Kooperativet Industrihuset, Rimbo

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan