Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Debatt: Kultur gör människan mänskligare

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kulturbegreppet är långt större än de olika konstarterna. Det handlar lika mycket om att vara livskonstnär, studera och forska, att utveckla kreativitet och idéer, ja egentligen allt i livet som skapar värde och meningsfullhet. Kulturen gör helt enkelt människan mänskligare, skriver Mats Wilzén. Foto: Berit Roald, TT.

Annons

Norrtelje Tidnings ledare 4 augusti väcker min förundran. Vad menas egentligen med rubriken ”Vad kom först - kulturen eller välfärdsstaten?”.

Redaktören undrar bland annat om inte resurser till kulturen kunde flyttas över till verksamheter som istället utvecklar "välfärdsstaten". Han sätter alltså kulturen och välfärden i ett samband, där kulturen kan dagtingas efter det ekonomiska läget.

Annons

Annons

Här visar sig en oförståelse för vad kultur är. Kulturbegreppet är långt större än de olika konstarterna. Det handlar lika mycket om att vara livskonstnär, studera och forska, att utveckla kreativitet och idéer, ja egentligen allt i livet som skapar värde och meningsfullhet. Kulturen gör helt enkelt människan mänskligare.

Välfärd och kultur visar oss således två helt olika mänskliga behov, som i viss mening är varandras motpoler. Välfärd tillgodoser fysiskt-materiella behov och kultur själsligt-andliga behov. Det ena lika viktigt som det andra.

Och de kan inte tänkas utan varandra. Välfärdsbehoven är allmänmänskliga (mat, kläder, tak över huvudet, läkarvård med mera) medan kulturbehoven är olika – och alltid individuella. Det finns en frihetssfär som måste få vara helt individuell, som är beroende av den enskildes egen insikt – det är kulturens område. Välfärden däremot visar sig i en förståelse för andras behov och att vi är beroende av varandra. Låt oss kalla det solidaritet. Det är också något som gör människan mänskligare.

Under 2:a världskriget ville den brittiske krigsministern ta pengar från kulturen och ge till försvaret. Då svarade premiärminister Winston Churchill: Utan kultur har vi inget att försvara.

Mats Wilzén (MP), Söderby-Karl

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy