Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Debatt: Släpp in de svenska Afghanistantruppernas lokalanställda

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jag hade lyckan att tillbringa två år av mitt liv i Afghanistans huvudstad i Kabul i FN-organet Unescos tjänst. Det var åren 1975 - 1977. Jag har rest runt i landet både i tjänsten och privat. Jag har många fina minnen därifrån. Jag hade goda vänner där. Mitt hjärta blöder för Afghanistan.

Sveriges vägran att ta emot tolkar och andra som var i svensk tjänst i Afghanistan är obegriplig. Det är uppenbart att de och deras familjer riskerar svåra trakasserier och i värsta fall livet. Är det så Sverige ska löna samarbete, frågar Sverker Nyman. Foto: Torbjörn F Gustafsson, Försvarsmakten, TT.

Annons

Talibanerna kan nu skryta med att de är de rätta arvtagarna till de stolta krigare som tre gånger motstod britternas försök att kolonisera landet, som motstod utländska invasionsförsök och körde ut Sovjet. Nu tvingas även USA ge upp försöken att dominera landet.

Tyvärr är det en brutal, fanatisk och fullständigt skrupelfri regim som är på väg att ta över. Det börjar komma rapporter om terror och skoningslösa avrättningar från talibankontrollerade områden. De som har resurser flyr. Afghanistan riskerar ta ett långt steg tillbaka mot medeltiden. Kvinnornas situation riskerar att katastrofalt försämras. Västvärlden slänger progressiva afghaner under bussen på liknande sätt som Donald Trump först utnyttjade kurdernas förmåga att slåss mot ISIS och sedan skändligen övergav dem.

Annons

Under många år har Svenska Afghanistankommittén gjort ett beundransvärt arbete med utbildning, vård och bistånd till framstegsvänliga krafter. Jag hoppas innerligen att det finns en möjlighet för kommittén att stanna i landet trots de mörka tider som hotar. Afghanistankommittén visar både mod och moral.

Sveriges vägran att ta emot tolkar och andra som var i svensk tjänst under den tid Sverige hade en närvaro i landet är obegriplig. Det är uppenbart att de och deras familjer riskerar svåra trakasserier och i värsta fall livet. Är det så Sverige ska löna samarbete?

Min uppfattning är att det är moralisk bankrutt. Det är inte förenligt med den förr i tiden höga svenska svansföringen i etiska och moraliska sammanhang, som jag förövrigt helhjärtat stöder.

Annons

Må vara att regeringen av konstitutionella skäl inte kan beordra Försvarsmakten och Migrationsverket att hantera ärendet på ett visst sätt. Men de båda myndigheterna kunde sätta sig ner och komma överens om en handlingsplan som räddar liv och ge Försvarets lokalanställda ett liv i Sverige De kunde visa samma mod och moral som Afghanistankommittén. Det är dags att agera nu innan det är för sent.

Sverker Nyman (S)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan