Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Debatt: Kulturen är inte en utgift

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kultur handlar inte bara om konst utan även om välbefinnande. Konsten är en investering i ett bättre samhälle, skriver Yvonne Svensson (ROOP) i en replik. Foto: Stian Lysberg Solum, TT.

Annons

Max Karlsson, vikarierande ledarskribent på Norrtelje Tidning tog den 4 augusti upp kulturen som något man kan undvara eller åtminstone inte lägga skattekronor på. Rubriken var ”Vad kom först – kulturen eller välfärdsstaten?”

Annons

Naturligtvis kulturen, utan en levande kultur ingen välfärdsstat. Max Karlsson anser att kulturen kan sponsras av ideella och externa krafter. Fine. Men vet ledarskribenten egentligen vad kultur handlar om och varför den i mångt och mycket bör finnas som en del i den statliga och kommunala budgeten?

Annons

Kultur handlar inte bara om konst, kultur handlar om välbefinnande. Utan en levande kultur som kan bestå av konst, musik, dans, teater, uppträdande på äldreboende, teater till skolorna, skolbibliotek för att få barn läsintresserade, folkbibliotek och mycket annat, så blir vårt samhälle hårt och kallt.

För varje krona som läggs på kulturen i kommunen får kommunen tillbaka fler kronor i form av människor som mår bättre. Att lägga skattekronor på kultur är inte en utgift, det är en investering i ett bättre samhälle.

Yvonne Svensson, ersättare Kultur- och fritidsnämnden, gruppledare Roslagens oberoende parti

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy