Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Debatt: Vi glömmer aldrig våra kamrater på Utøya!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

En återkommande tanke är ”det kunde varit vi”. Även om det inte var vi som var där så vet vi att det lika väl kunnat varit det. För det var sådana som oss, unga socialdemokrater, som var måltavlan denna fruktansvärda dag, skriver representanter från SSU Norrtälje. Foto: Håkon Mosvold Larsen.

Annons

I dag den 22 juli 2021 är det exakt 10 år sedan det fruktansvärda terrorattentatet på Utøya och regeringskvarteren i Oslo. Vi kommer alltid minnas våra kamrater, AUF:arna, som föll offer för högerextremism och fascism denna dag.

För oss SSU:are är denna dag extra jobbig. Det var våra bröder, systrar och kamrater som blev mördade, dräpta och nedskjutna på grund av sin kamp för en friare, jämlikare och mer solidarisk värld. Det var ingen slump att de var AUF:are, unga socialdemokrater, som mördades denna dag för 10 år sen. Socialdemokratin står i direkt motsättning till fascismen, vi har varit, är och kommer förbli högerextremisternas och fascisternas allra största fiende.

En återkommande tanke är ”det kunde varit vi”. Även om det inte var vi som var där så vet vi att det lika väl kunnat varit det. För det var sådana som oss, unga socialdemokrater, som var måltavlan denna fruktansvärda dag. Det är en skrämmande tanke, men det är också en tanke som inger drivkraft. Vi får inte bli avskräckta av det som hände, för den har visat oss att det är viktigare än någonsin att engagera sig. Att alltid fortsätta kämpa: mot rasismen, mot högerextremismen och mot fascismen.

Annons

Annons

När vi ser ut över Europa idag ser vi tyvärr att högerextremismen är på uppgång. I Ungern begränsas bland annat yttrandefriheten och i Polen införs HBTQ-fria zoner. Vi behöver inte se längre än till vad som händer i vårt eget land. Antalet sverigedemokrater som blivit avslöjade som nazister och rasister går inte att räkna på en hand. Sverigedemokraternas vice talman i riksdagen mellan 2014 – 2018 sa att samer och judar inte är svenskar. Det har även tidigare avslöjats att en SD-topp hyllat gärningsmannen i det här hemska terrordådet. Listan bara fortsätter.

När Moderaterna nu krokar arm med Sverigedemokraterna och börjar anamma deras retorik är det skrämmande. Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti grundat av nazister. Det är inte ett parti som alla andra, de delar inte den gemensamma människosyn om mänskliga rättigheter som bygger på allas lika värde.

Att högerextremismen och hatet växer är inte en naturlag. Det beror främst på växande klyftor mellan samhällsgrupper. När klyftorna växer och våra gemensamma resurser fördelas allt mer orättvist är det inte en alltför avlägsen tanke att ställa människor mot varandra och hitta syndabockar som ska stå till svars för saker de inte gjort. Det enda botemedlet mot dessa farliga och extrema ideologier är socialdemokratin. För socialdemokratin står och kämpar för ett tryggt och fungerande samhälle där alla får tillgång till vård i tid, där möjligheten att flytta hemifrån inte beror på storleken av dina föräldrars plånbok och där alla erbjuds en likvärdig utbildning. Det är välfärdsreformer som dessa som för samhällen och människor ihop och som i sin tur bryter ned fördomar och hat.

Annons

Annons

Vi kommer alltid minnas våra stupade kamrater. Vi kommer alltid ta fighten mot rasismen och högerextremismen. Vi kommer alltid kämpa för ett bättre, inkluderande och mer jämlikt samhälle. Vi inspireras av överlevarnas ord: Om en man kan visa så mycket hat, tänk hur mycket kärlek vi alla kan visa tillsammans.

"Ni kan plocka alla rosor i hela världen, men aldrig förhindra våren!"

Johannes Salo, ordförande SSU Norrtälje

Thea Bergström, vice ordförande SSU Norrtälje

Mona Hammad, kassör SSU Norrtälje

Henning Larsson, sekreterare SSU Norrtälje

Benjamin Ahmadi, styrelseledamot SSU Norrtälje

Annons

Annons

Till toppen av sidan